Pappardelle ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Dzisiaj mam dla was szybkie włoskie danie do przygotowania na obiad. Uwielbiam kuchnię włoską. Wspaniały smak tego dania nadaje niebieski ser pleśniowy.

Składniki:
•    makaron pappardelle
•    1 mała cebula
•    1 ząbek czosnku
•    śmietana do zup i sosów 18%
•    szpinak mrożony (można oczywiście użyć świeżego)
•    2 małe piersi z kurczaka
•    ser pleśniowy niebieski Lazur
•    sól
•    pieprz
•    oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:
Makaron w wysokim garnku gotuję  al’dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jak lekko cebulka się zeszkli wrzucam na patelnię kawałki piersi z kurczaka i podsmażam. Następnie dodaję szpinak, przyprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut. Na koniec dodaję kawałki sera pleśniowego i śmietanę. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się sera pleśniowego.
Makaron oblewam sosem. Dekoruje kawałkami sera pleśniowego.

Smacznego!

DSC_0306

Włoskie danie posypałam kawałkami sera pleśniowego.

DSC_0319

A jakie Ty polecasz szybkie danie na obiad? Chętnie poznam Twój przepis!

Pappardelle ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym
Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

4 comments

  1. Też często takie danie serwuję, tyle że ze złotym lazurem 🙂

  2. Świetny przepis! Szybkie dania królują na stołach młodych mam – wiem coś o tym. Też często robię sosy do makaronów albo zapiekanki (ziemniaki, mięsko mielone albo z piersi z kurczaka, dowolne warzywa, ser – zalewam pomidorami z puszki lub serem żółtym ze śmietaną ewentualnie beszamelem i do piekarnika). Pozdrawiam!

  3. proponuje śmietanę 18 zamienić na śmietankę 30% wtedy dopiero bedzie „włoski” efekt

  4. Wygląda pysznie! A jest jakaś alternatywa dla szpinaku? Bo jakoś nie przepadam za nim;/ Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.