Dzisiaj mam dla was przepis na fantastyczną zupę z soczewicy. Jest idealna do robienia w okresie jesienno-zimowym gdy za oknem zimno i deszczowo. Przez to, że między innymi jednym ze składników jest imbir zupa ma działanie silnie rozgrzewające i jest bardzo dobra na przeziębienia.
Uwielbiam tą zupę. Zupę podaje również Natalce (16 miesięcy) i zjada ją ze smakiem.
Składniki:
- 1 cebula
- imbir (korzeń, kawałek ok 4 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (obojętnie jaka, ja dodałam żółtą)
- 2 małe marchewki
- seler korzeń kawałek
- 1/2 pietruszki (korzeń)
- domowej roboty sos pomidorowy lub pomidory w puszce
- 1 szklanka ( ja używam tej do whisky ) czerwonej soczewicy
- sól i pieprz do smaku (niewiele)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 litr wody
Sposób wykonania:
Myję i obieram wszystkie warzywa. Do garnka wrzucam cebulę, czosnek, paprykę pokrojone w drobną kostkę a także starty na tarce imbir i podsmażam na oliwie. Następnie wlewam litr wody i wrzucam pokrojone w kostkę lub paski warzywa (marchew, seler, pietruszka korzeń). Po upływie 10 minut wrzucam soczewicę (wcześniej płucze ją w wodzie) i dalej gotuję na małym ogniu. Jak warzywa i soczewica jest już miękka dodaję sos pomidorowy i zagotowuję. Na koniec przyprawiam przyprawami i posypuję świeżą natką pietruszki.
Wypróbujcie ją sobie, naprawdę warto. Jest syta i rozgrzewa. Ja lubię gdy jest gęściejsza. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie do swojej porcji dodać sobie odrobinę papryczki chili.
A jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Aniu, zupka pyszna, robiłam kilka dni temu, od razu podwójną porcję, zupy zawsze robię trochę więcej, tak na dwa dni. Nawet synkowi dałam troszkę do spróbowania i mlaskał z zadowolenia:). Jeśli chodzi o soczewicę, to czasem robię też zupę leszta bułgarska z przepisów Kuroniów, też smaczna, używałam do niej soczewicy zielonej. Aniu, a zupę z dyni robisz na słodko czy ostro?Mi jest się ciężko do zupy z dyni przekonać, ale muszę w końcu spróbować. Synkowi oczywiście gotuję zupki z dyni i jak na razie mu smakuje.
Asiu ja robię krem z dyni z czosnkiem, cebulką i prażonym słonecznikiem, pycha jest!
Pyszna! Bardzo smakowała zarówno mnie jak i małżowi 🙂 Niestety, nasz syn nie zasmakował w tej zupie i koncertowo opluł nią fotelik oraz mamusię 😉 Spróbuję podać mu ponownie za jakiś czas 🙂 Bardzo dziękuję za przepisy, Aniu. Przygotowuję też kisielki i moja pociecha ze smakiem je zjada.
U mnie o dziwo Natalka ją lubi :).
wlaśnie biorę się do dzieła, ciekawe czy mojej 14-miesięcznej wielbicielce zup przypadnie do gustu:) wygląda smakowicie!
Na pewno zasmakuje 🙂
Fajny przepis 😉 choć nigdy nie jadłam soczewicy to spróbuje 😉 moja córa kocha poprostu rosół i krupnik babcinej roboty 😉 aaa ale najbardziej to sezonowo krę z dyni w wykonaniu taty;)
Ja jeszcze w tym roku nie robiłam zupy z dyni i chyba czas to nadrobić 🙂
Zmarzłaaaaaam straszliwieeee – dziś wróciliśmy z Warszawy
Tak się składa że składniki mam, więc zabieram się do gotowania!
Dzięki Aniu za przepis!
Będziecie zadowolone :), to zupka was rozgrzeje na pewno. Zimno jest bardzoooo!