Jestem pewna, że takiego przysmaku nie odmówi sobie żadne dziecko. Deser jest bardzo smaczny a co najważniejsze prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 małe słodkie gruszki (wybierzcie bardziej dojrzałe)
- jedno jabłko
- 3-4 daktyle bez pestek
- rodzynki lub suszone śliwki bez pestek (opcjonalnie)
- cynamon
- kawałek masła
Ja włożyłam jeszcze orzechy włoskie do środka (ale Natalce podaje bez orzechów). Wyciągam ze środka i zjadam sama.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnika do 190 stopni C.
Wydrąż gruszki i jabłko (pozostawiając je w całości, razem ze skórką, wyciągamy nasiona) i umieść w naczyniu żaroodpornym (wcześniej natłuść naczynie masłem). Wypełnij środki gruszek i jabłka daktylami, rodzynkami lub śliwkami, na sam wierz połóż kawałeczek masła. Posyp cynamonem i wstaw do piekarnika. Piecz ok 40 minut do miękkości.
Podawaj ciepłe.
Smacznego!
Jakie desery lubi Twój maluch?
Pieczone owoce to fantastyczny deser dla dziecka. Nie dość, że zdrowy i pożywny to na dodatek uczy zdrowych nawyków żywieniowych.A dzięki temu dzieci nie będą odczuwały potrzeby sięgania po niezdrowe i pełne cukru słodycze.
Mniam, jak smakowicie wyglądają! Właśnie szukam inspiracji na deser dla troszkę większych dzieci i chyba skorzystam z tego przepisu:)
Moja Antosia nie chce nawet spróbować 🙁
Może spróbuj jej dać taką ostygniętą gruszkę czy jabłko w rączki, żeby sama próbowała.
w szkole gastronomicznej robilam pieczone jablka a do srodka dawalismy dzem , marmolade lub ulubiona konfiture. w domu robie jablka z konfitura malinowa wlasnej roboty 🙂
Nie próbowałam z konfiturą, następnym razem wypróbuję 🙂 Dzięki!
polecam sprobuj, ta konfitura wnika troszke w jablko , slodko, naturalnie i pysznie 🙂
Zrobię na pewno 🙂 Dzięki!