Mam dla Was dzisiaj mój ulubiony przepis na śniadanie dla dzieci. Zamiast mleka roślinnego możecie też użyć samej wody.
Składniki:
– 1/3 szkl. surowej kaszy jaglanej;
– 1 szkl. mleka kokosowego + 3 łyżki wody /możesz też użyć wody zamiast mleka roślinnego;
– syrop klonowy lub płynny miód;
– ulubione owoce (kiwi, owoce granatu, banany).
Kaszę zalewam zimną wodą i płukam energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzam. W rondelku zagotowuje szklankę mleka kokosowego z wodą, wsypuję kaszę, przykrywam i gotuję przez ok. 15 minut (na małym ogniu) do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Ugotowaną kaszę miksuję blenderem aż powstanie gładka masa. Budyń wykładam do szklanek lub miseczek. Wierzch posypuję owocami granatu, kiwi czy banana i polewam syropem klonowym/miodem.
Smacznego!
A co Ty przygotowujesz dla dzieci na śniadanie?
Budyń jaglany to super alternatywa dla sklepowych budyni instant. Ponadto to świetny sposób na przemycenie bardzo wartościowej kaszy jaglanej do jadłospisu 🙂
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. A gdzie można kupić mleko roślinne?
Wypróbuj, bardzo polecam. Mleko roślinne, jeśli mogę Ci doradzić to szukaj tych ekologicznych. Bardzo dobry skład mają mleka roślinne w Rossmannie. Możesz tez oczywiście zrobić samodzielnie takie mleko roślinne, np. z migdałów.