Te gofry na pewno przypadną do gustu Waszym dzieciakom! Smacznego!
Składniki na gofry:
– 1/3 szkl. mąki ryżowej
– 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
– 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku o pieczenia
– szczypta soli do smaku
– 3 jaja (zimne, z lodówki)
– 1/4 szkl. oleju
– 1 łyżka cukru/ lub ksylitol/syrop z agawy to co używacie
– 1 i 1/3 szklanki mleka
Składniki na przełożenie:
– 400ml zimnej śmietanki kremówki
– 1 łyżka cukru pudru
– 3 brzoskwinie
– kilka listków mięty
– 1 łyżka płynnego miodu
Wszystkie mąki razem z proszkiem do pieczenia mieszam w dużej misce i przesiewam (aby je bardziej napowietrzyć). Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do przesianej mąki dolewam mleko, olej, dodaję cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam łyżką aby ciasto nie opadło i nie zrobiło się zbyt rzadkie. Gofrownicę rozgrzewam. Nalewam porcję ciasta na każdą kratkę i piekę aż gofry zrobią sie złociste. Po upieczeniu układam je na kratce aby wystygły.
Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem przez kilka minut aż otrzymam puszysty i gęsty krem. Brzoskwinie kroję w drobną kostkę. Gofry przekładam porcją bitej śmietany i kawałkami owoców. Wierzch przystrajam listkami mięty i polewam miodem.
Do tego przepisu użyłam brzoskwiń ale możecie użyć każdych innych owoców: malin, jagód, truskawek, mango…
Smacznego!
Świetny sposób na przemycenie bardzo cennych owoców do jadłospisu 🙂
Uwielbiam gofry więc będę musiała przetestować ten przepis. Serdecznie pozdrawiam 😉
Fajny przepis, na pewno go przetestujemy. Pozdrawiam 🙂