Przez ostatnie tygodnie eksperymentuję z przygotowywaniem zupek. Dostałam od koleżanki mnóstwo przepisów na zdrowe jedzonko dla maluszków. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na ulubioną zupkę jarzynową Natalii.
Składniki podane są w proporcjach dla maluszków, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z jedzonkiem. Natalka zjada już w większych proporcjach.
Zupka jarzynowa
Składniki:
– pól średniej marchwi
– 1/4 korzenia pietruszki
– 1 ziemniaczek
– łyżeczka oliwy z oliwek
– 150-200 ml wody źródlanej
Sposób przygotowania: warzywa dokładnie myję i płuczę. Kroję je w małe talarki i wrzucam je do wrzącej wody. Gotuję na małym ogniu do miękkości ok 20 minut. Wywar z gotowania warzyw zostawiam do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw blenderuję je a następnie łączę z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw. Łączę składniki i wszystko jeszcze raz zagotowuję, dodając w trakcie gotowania łyżeczkę oliwy z oliwek. Zupkę podaję po ostudzeniu.
A jak wyglądała przygoda z pierwszymi zupkami u Twojego maluszka?
Ja tez prosze o przepisy
Dzień dobry 🙂 Również poproszę o przepisy na dania dla mojej 6,5 miesięcznej córeczki 🙂 z góry bardzo dziękujemy!