Dzisiaj mam dla was szybkie włoskie danie do przygotowania na obiad. Uwielbiam kuchnię włoską. Wspaniały smak tego dania nadaje niebieski ser pleśniowy.
Składniki:
• makaron pappardelle
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• śmietana do zup i sosów 18%
• szpinak mrożony (można oczywiście użyć świeżego)
• 2 małe piersi z kurczaka
• ser pleśniowy niebieski Lazur
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Makaron w wysokim garnku gotuję al’dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jak lekko cebulka się zeszkli wrzucam na patelnię kawałki piersi z kurczaka i podsmażam. Następnie dodaję szpinak, przyprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut. Na koniec dodaję kawałki sera pleśniowego i śmietanę. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się sera pleśniowego.
Makaron oblewam sosem. Dekoruje kawałkami sera pleśniowego.
Smacznego!
Włoskie danie posypałam kawałkami sera pleśniowego.
A jakie Ty polecasz szybkie danie na obiad? Chętnie poznam Twój przepis!
Też często takie danie serwuję, tyle że ze złotym lazurem 🙂
Świetny przepis! Szybkie dania królują na stołach młodych mam – wiem coś o tym. Też często robię sosy do makaronów albo zapiekanki (ziemniaki, mięsko mielone albo z piersi z kurczaka, dowolne warzywa, ser – zalewam pomidorami z puszki lub serem żółtym ze śmietaną ewentualnie beszamelem i do piekarnika). Pozdrawiam!
proponuje śmietanę 18 zamienić na śmietankę 30% wtedy dopiero bedzie „włoski” efekt
Wygląda pysznie! A jest jakaś alternatywa dla szpinaku? Bo jakoś nie przepadam za nim;/ Pozdrawiam!