Postanowiłam wrzucić na bloga jeszcze przepis na kisiel dla dzieci z dodatkiem jagód. Natalka zjadła sama taką miseczkę jak na zdjęciu. Do tego było jeszcze wiele zabawy z zabarwionym czarnym językiem.
Składniki:
- pół szklanki jagód ( ja mam mrożone nasze sezonowe jagody)
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania:
Jagody wsypuję do rondelka, dodaję kilka kropel cytryny, wlewam część przygotowanej wody i zagotowuję. W pozostałej części wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszam tak by maka się rozpuściła i nie powstały grudki. Wlewam do rondla z zagotowanymi jagodami mieszankę jaka powstała mi z mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzam do zagotowania tak by kisiel zgęstniał. Gotowy kisiel przelewam do salaterki i podaje na ciepło.
Do tego przepisu nie dodałam cukru ani miodu. Natalka zjadła ze smakiem. Mam nadzieje, że waszym dzieciom też przypadnie do gustu.
Smacznego!
Wypróbowałyście poprzedni przepis na kisiel z jabłek? Smakują takie desery waszym dzieciom?
Ja gotuję kisiel z samej wody a jak ostygnie dopiero dodaję owoce np maliny, jagody, porzeczki. W ten sposób kisiel jest zdrowszy bo owoce zachowują cenne witaminy.
Ja przygotowałam na bazie jagód ze słoiczka rozgotowanych w poprzednim sezonie. Też wyszło super 🙂
Najlepsze są takie domowe smakołyki. Sama chętnie bym zjadła 🙂
Kisiel z jagód? Pierwsze słyszę, ale zapowiada się smakowicie 🙂
Wygląda smakowicie! Ja wypróbowała ostatni Twój przepis a córeczka aż zjadła dokładkę 🙂
Ani więcej takich smakowitych przepisów pleaseeeeeeee!
Będą, będą 🙂