Dzisiaj mam dla was propozycję na przekąskę z użyciem pasty z awokado. Pasta jest naprawdę szybka do przygotowania. Możemy ją także wykorzystać do smarowania pieczywa w alternatywnie dla masła. Zanim jednak podam przepis warto przeczytać moje info na temat tego:
Jakie awokado wybrać?
Awokado musi być dojrzałe, miękkie – czyli po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.
Jak obieram awokado?
Umyte awokado przekrawam wzdłuż na dwie połowy, nacinam je do pestki. Połówki awokado przekręcam w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu awokado się rozłamie na dwie części i w jednej z połówek zostanie pestka. Pestkę lekko podważam łyżką i wyjmuję. Następnie łyżką stołową oddzielam miąższ od skórki.
Przepis na przekąskę z pastą z awokado:
Składniki:
- 3-4 owoce awokado
- ząbek czosnku
- jajko ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- 1 papryka
- kiełki rzodkiewki lub inne
Wykonanie pasty z awokado: Miąższ z awokado, jajo ugotowane na twardo rozgniatam widelcem, dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.
Kiedy pasta z awokado jest już gotowa wypełniamy ją przekrojone na pół połówki papryki i na sam wierzch dajemy kiełki rzodkiewki lub inne według własnego uznania. Przekąska gotowa!
Smacznego.
A jak jest Twoja ulubiona przekąska?
Przepyszna przekąska, naprawdę super!
niestety moje dzieci nie przepadają za awokado, ale może to wina kiepskiej kucharki 🙂
Nominowałam Cię do „Nominacja Liebster award” Mam nadzieję, że przyłaczysz się do zabawy 🙂 http://polamalinka.blog.pl/2014/12/13/74/ Pozdrawiam serdecznie