Zimno prawda? Oto przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy!

Dzisiaj mam dla was przepis na fantastyczną zupę z soczewicy. Jest idealna do robienia w okresie jesienno-zimowym gdy za oknem zimno i deszczowo. Przez to, że między innymi jednym ze składników jest imbir zupa ma działanie silnie rozgrzewające i jest bardzo dobra na przeziębienia.

Uwielbiam tą zupę.  Zupę podaje również Natalce (16 miesięcy) i zjada ją ze smakiem.

Składniki:

  • 1 cebula
  • imbir (korzeń, kawałek ok 4 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (obojętnie jaka, ja dodałam żółtą)
  • 2 małe marchewki
  • seler korzeń kawałek
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • domowej roboty sos pomidorowy lub pomidory w puszce
  • 1 szklanka ( ja używam tej do whisky )  czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz do smaku (niewiele)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 litr wody

Sposób wykonania:

Myję i obieram wszystkie warzywa.  Do garnka wrzucam cebulę, czosnek, paprykę pokrojone w drobną kostkę a także starty na tarce imbir i podsmażam na oliwie. Następnie wlewam litr wody i wrzucam pokrojone w kostkę lub paski warzywa (marchew, seler, pietruszka korzeń). Po upływie 10 minut wrzucam soczewicę (wcześniej płucze ją w wodzie) i dalej gotuję na małym ogniu. Jak warzywa i soczewica jest już miękka dodaję sos pomidorowy i zagotowuję. Na koniec przyprawiam przyprawami i posypuję świeżą natką pietruszki.

DSC_0225

Wypróbujcie ją sobie, naprawdę warto. Jest syta i rozgrzewa. Ja lubię gdy jest gęściejsza. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie do swojej porcji dodać sobie odrobinę papryczki chili.

A jaka jest Twoja ulubiona zupa?

Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

10 comments

  1. Aniu, zupka pyszna, robiłam kilka dni temu, od razu podwójną porcję, zupy zawsze robię trochę więcej, tak na dwa dni. Nawet synkowi dałam troszkę do spróbowania i mlaskał z zadowolenia:). Jeśli chodzi o soczewicę, to czasem robię też zupę leszta bułgarska z przepisów Kuroniów, też smaczna, używałam do niej soczewicy zielonej. Aniu, a zupę z dyni robisz na słodko czy ostro?Mi jest się ciężko do zupy z dyni przekonać, ale muszę w końcu spróbować. Synkowi oczywiście gotuję zupki z dyni i jak na razie mu smakuje.

    1. Asiu ja robię krem z dyni z czosnkiem, cebulką i prażonym słonecznikiem, pycha jest!

  2. Pyszna! Bardzo smakowała zarówno mnie jak i małżowi 🙂 Niestety, nasz syn nie zasmakował w tej zupie i koncertowo opluł nią fotelik oraz mamusię 😉 Spróbuję podać mu ponownie za jakiś czas 🙂 Bardzo dziękuję za przepisy, Aniu. Przygotowuję też kisielki i moja pociecha ze smakiem je zjada.

  3. wlaśnie biorę się do dzieła, ciekawe czy mojej 14-miesięcznej wielbicielce zup przypadnie do gustu:) wygląda smakowicie!

  4. Fajny przepis 😉 choć nigdy nie jadłam soczewicy to spróbuje 😉 moja córa kocha poprostu rosół i krupnik babcinej roboty 😉 aaa ale najbardziej to sezonowo krę z dyni w wykonaniu taty;)

    1. Ja jeszcze w tym roku nie robiłam zupy z dyni i chyba czas to nadrobić 🙂

  5. Zmarzłaaaaaam straszliwieeee – dziś wróciliśmy z Warszawy

    Tak się składa że składniki mam, więc zabieram się do gotowania!

    Dzięki Aniu za przepis!

    1. Będziecie zadowolone :), to zupka was rozgrzeje na pewno. Zimno jest bardzoooo!

Dodaj komentarz