Przepis na chleb z płatkami owsianymi

 

Musze się przyznać, że żadna ze mnie znawczyni kulinarna. Wcześniej bardzo rzadko gotowałam i nie sprawiało mi to radości. Teraz wszystko się u mnie zmieniło.

Za sprawą ciąży odczuwam wiele pokus kulinarnych, mam większy apetyt i stąd też u mnie różnego rodzaju eksperymentowanie w kuchni. Chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Dostałam go od koleżanki i po raz pierwszy piekłam go właśnie z nią. Teraz piekę go samodzielnie i zawsze wyrasta :). W Internecie możecie ten przepis znaleźć pod hasłem przepis na chleb Ewy Wachowicz. Ten który dostałam od koleżanki jest nieco zmodyfikowany.

Co będzie wam potrzebne?
Składniki:

 

  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 litra ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 garści słonecznika łuskanego
  • 2 garści siemienia lnianego
  • woda lub mleko do posmarowania
  • słonecznik lub mak do posypania
  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremek

Jak wykonać?

Sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, dodajemy płatki, 3/4 ciepłej wody i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ja zagniatam ręką. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C.
Życzę smacznego 🙂
Piszcie w komentarzach jak wam poszło.

Przepis na chleb z płatkami owsianymi
3.4 (68%) 15 głosów

Udostępnij:

12 comments

  1. Właśnie zrobiłam chlebek jem gorący prosty i super przepis🤗

  2. Własnie wyjęłam chlebki z piekarnika. Przepięknie wyrosły, aż pękły! Są cudowne i przepyszne. Dziękuje za przepis!

  3. Mam pytanie, upiekłam taki chleb, piekłam 1 godz i 10 minut 180 C, bo wydawało mi się że jest nie upieczony. Jak już wystygną i przekroiłam to się okazało że jest w środku „mokry” tak jak by był nie upieczony. Nie wiem co źle zrobiłam, bo robiłam wg przepisu. Może mnie ktoś powiedzieć jaki powinien być w środku? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    1. Ten chleb owsiany wkłada się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę jeżeli dodatkowo włączamy termoobieg to czas skraca się do 40 minut… Ten chleb rzeczywiście powinien być wilgotny (w pierwszym dniu zawsze taki będzie) dlatego pierwszego dnia bardzo ciężko się go kroi. Najlepszy jest na drugi dzień.

  4. Dzisiaj zrobiłam, zamiast mąki pszennej użyłam żytniej i wyszedł pyszny:)

  5. Przepis dodaje do ulubionych, zrobię go na święta 🙂

  6. Polecam pieczone w domu chleby. Są pyszne :).

  7. wczoraj wieczorem trafiłam na ten wpis całkowicie przypadkowo 🙂 od razu zawołałam do pokoju swoją mamę która co i rusz wynajduje nowe przepisy na chleb, dziś skompletowałyśmy brakujące składniki, a przed chwilą wyciągnęłam jedną blaszkę i odkroiłam jeszcze gorący kawałek i muszę przyznać że takiego chlebka jeszcze nie jadłam ;)) naprawdę przepis godny polecenia 🙂

  8. super :> szukałam czegoś takiego :> dziękuje :>

  9. wygląda pysznie *_*

Skomentuj Anna Mazurkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.