Weekend spędzam u mamy, a jeżeli u mamy … to nie obeszło się bez pieczenia rogalików „Babuni”. Tak naprawdę przepis ten ma rodzinną tradycję. Mamie przekazała go moja babcia a mama przekazała go mnie. Te rogaliki to moj przysmak z dzieciństwa, pamiętam jak babcia wypiekała je jeszcze w prodiżu 🙂 Zapraszam do pieczenia 🙂
Co będzie potrzebne?
- 0,5 kg maki pszennej lub tortowej
- 3 jajka kurze (2 żółtka, jedno całe)
- 2 duże łyżki cukru
- 4 duże łyżki śmietany gęstej
- 10 dag drożdży
- margaryna (Kasia lub Palma)
- cukier waniliowy
- marmolada (ja używam wieloowocową)
Wykonanie:
Ciasto wyrabiam na stolnicy. Najpierw do mąki dodaję drożdże, cukier i śmietanę, wszystko zagniatam ręką, tak żeby drożdże się rozpuściły. Następnie dodaję margarynę, cukier waniliowy, jajka (2 żółtka i jedno całe). Wszystkie składniki wyrabiam i zagniatam ciasto. Ciasto zagniecione wkładam do garczka z letnią wodą i czekam do momentu aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody.
Wyjmuję mokre ciasto na podsypaną wcześniej mąką stolnicę i dodaję trochę mąki by na nowo uformować kulę. Uformowane ciasto dziele na 4 części, każdą z nich rozwałkowuję na grubość 2 mm, następnie ciasto dzielę na paski o szerokości 10 cm i w nich wykrawam nożem trójkąty tak jak na zdjęciu.
Na trójkąty nakładam marmoladę i zwijam w ruloniki. Uformowane rogaliki układam na blachę wcześniej wysmarowaną margaryną. Odstawiam na 10 minut i wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C. Piekę 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypuję rogaliki cukrem pudrem. Można także polać je lukrem.
Rogaliki babuni są idealne do popołudniowej herbatki lub kawy 🙂 Smacznego!
A może Ty masz przepis na swoje rogaliki? Podziel się nim w komentarzu 🙂
Przepis pyszny. Zrobiłam na Święta ale idą tak szybko że niewiele zostanie. Jedynie dodam że ja na początku dałam 0,5 kg mąki ale do ciasta w trakcie robienia, walkowania itd złuzylam cały kilkogram. Marmolady z róży miałam niewiele więc do połowy zamiast marmolady dałam konfiturę z wiśni. Jest rzadsza niż marmolada ale gdybym miała oceniać to właśnie te z konfiturą wyszły lepsze. Dziękuję za przepis, napewno zagości w naszej rodzinie na bardzo długo. Duży plus za dokladny opis i zdjęcia z przygotowania, to zdjecia sprawiły że postanowilam wypróbować…. Przepyszne!
Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis :).
O jak pysznie dzisiaj u Ciebie. Muszę wypróbować Twój przepis, bo rogaliki wyglądają bardzo apetycznie.
Polecam :), przepis z tradycją 🙂