Przepis na rogaliki „Babuni”

Weekend spędzam u mamy, a jeżeli u mamy … to nie obeszło się bez pieczenia rogalików „Babuni”. Tak naprawdę przepis ten ma rodzinną tradycję. Mamie przekazała go moja babcia a mama przekazała go mnie.  Te rogaliki to moj przysmak z dzieciństwa, pamiętam jak babcia wypiekała je jeszcze w prodiżu 🙂 Zapraszam do pieczenia 🙂

Co będzie  potrzebne?

  • 0,5 kg maki pszennej lub tortowej
  • 3 jajka kurze (2 żółtka, jedno całe)
  • 2 duże łyżki cukru
  • 4 duże łyżki śmietany gęstej
  • 10 dag drożdży
  • margaryna (Kasia lub Palma)
  • cukier waniliowy
  • marmolada  (ja używam wieloowocową)

Wykonanie:

Ciasto wyrabiam na stolnicy. Najpierw do mąki dodaję drożdże, cukier i śmietanę, wszystko zagniatam ręką, tak żeby drożdże się rozpuściły. Następnie dodaję margarynę, cukier waniliowy,  jajka (2 żółtka i jedno całe). Wszystkie składniki wyrabiam i zagniatam ciasto. Ciasto zagniecione wkładam do garczka z letnią wodą i czekam do momentu aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody.

DSC_0450

DSC_0451

Wyjmuję mokre ciasto na podsypaną wcześniej mąką stolnicę i dodaję trochę mąki by na nowo uformować kulę. Uformowane ciasto dziele na 4 części, każdą z nich rozwałkowuję na grubość 2 mm, następnie ciasto dzielę na paski o szerokości 10 cm i w nich wykrawam nożem trójkąty tak jak na zdjęciu.

DSC_0462

Na trójkąty nakładam marmoladę i zwijam w ruloniki. Uformowane rogaliki układam na blachę wcześniej wysmarowaną margaryną. Odstawiam na 10 minut i wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C. Piekę 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypuję rogaliki cukrem pudrem. Można także polać je lukrem.

DSC_0468

DSC_0469

DSC_0491

DSC_0495

DSC_0505

DSC_0506

DSC_0518

DSC_0520

DSC_0525

DSC_0537

DSC_0587

Rogaliki babuni są idealne do popołudniowej herbatki lub kawy 🙂 Smacznego!

A może Ty masz przepis na swoje rogaliki? Podziel się nim w komentarzu 🙂

Przepis na rogaliki „Babuni”
5 (100%) 1 głosów

Udostępnij:

4 comments

  1. Przepis pyszny. Zrobiłam na Święta ale idą tak szybko że niewiele zostanie. Jedynie dodam że ja na początku dałam 0,5 kg mąki ale do ciasta w trakcie robienia, walkowania itd złuzylam cały kilkogram. Marmolady z róży miałam niewiele więc do połowy zamiast marmolady dałam konfiturę z wiśni. Jest rzadsza niż marmolada ale gdybym miała oceniać to właśnie te z konfiturą wyszły lepsze. Dziękuję za przepis, napewno zagości w naszej rodzinie na bardzo długo. Duży plus za dokladny opis i zdjęcia z przygotowania, to zdjecia sprawiły że postanowilam wypróbować…. Przepyszne!

  2. O jak pysznie dzisiaj u Ciebie. Muszę wypróbować Twój przepis, bo rogaliki wyglądają bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.