Dla smakoszy kaszy jaglanej mam dzisiaj przepis z innymi dodatkami, tym razem z awokado w roli głównej.
Jakie awokado wybrać?
Awokado musi być dojrzałe, miękkie – czyli po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ze słoiczka do wykorzystania 5-6 pomidorów)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 dojrzałe miękkie owoce awokado
- oliwa z suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
Wyjdą 4 małe porcje
Przygotowanie:
Kasza ma wyjść na sypko. Biorę rondel i wsypuję kaszę aby ją uprażyć. Potrząsam rondlem od czasu do czasu aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza zaczyna pachnieć, to znak , że jest już uprażona. Przesypuję ją na sitko, przelewam wrzątkiem i z powrotem przesypuję do rondla. Następnie zalewam wodą – 1 szklanka wody. Wody nie może być za dużo, ponieważ chodzi nam o uzyskanie efektu sypkiej kaszy. Lekko solimy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie odstawiam z ognia i pozostawiam jeszcze na 10 minut.
W czasie kiedy gotuje mi się kasza przygotowuję dodatki.
Jak obieram awokado?
Umyte awokado przekrawam wzdłuż na dwie połowy, nacinam je do pestki. Połówki awokado przekręcam w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu awokado się rozłamie na dwie części i w jednej z połówek zostanie pestka. Pestkę lekko podważam łyżką i wyjmuję. Następnie łyżką stołową oddzielam miąższ od skórki i kroję na kawałki.
Suszone pomidory kroję, obieram czosnek i kroję drobno w kostkę (można użyć praski).
Następnie biorę patelnie i wysypuje na nią słonecznik i prażę. Uprażony słonecznik przesypuję do miseczki.
Ostatnia cześć polega na połączeniu składników. Biorę miseczkę, przekładam do niej ugotowaną kaszę a następnie dodaję pokrojone pomidory, awokado, pokrojony czosnek, 3 łyżki oliwy z pomidorów i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec posypuję uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!
A czy Ty lubisz kaszę jaglaną?
przepis rewelacyjny! właśnie siedzę i zajadam się przygotowaną po raz pierwszy kaszą jaglaną:)
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. A tą wersję z awokado i suszonymi pomidorami uwielbiam :).
Fajny przepis. Muszę wypróbować. Ostatnio właśnie wprowadzam kaszę jaglaną do swojego menu i takie ciekawe przepisy przydadzą się. Myślę, że z kaszą jaglaną można robić wiele pysznych potraw. Ostatnio dwa razy robiłam ją ala risotto z tego co miałam w lodówce i na szybko i wyszło pysznie mimo totalnej improwizacji. Nawet smakowało mojemu mężowi, który nie lubi eksperymentów.
Super 🙂 bardzo mnie to cieszy 🙂
Uwielbiam kaszę jaglaną! :)) Bardzo dziękuję za ciekawe przepisy – połączenie smaków super! I super blog :)) czytam razem z 5 miesięczną Juleczką! 🙂 I wiemy już gdzie kupić czapeczkę wiosenną… 🙂 pozdrawiamy!
Bardzo lubimy kaszę jaglaną. U nas zwykle jest na słodko z jabłkiem i rodzynkami, albo na słono jako farsz do pierogów. Mój synek jest alergikiem, więc ta kasza nas ratuje 🙂
Lubię 🙂 Zwłaszcza w wydaniu wigilijnym 🙂
A to wygląda przepysznie i chyba w niedalekiej przyszłości wypróbuję 🙂