Kasza jaglana z awokado i suszonymi pomidorami

Dla smakoszy kaszy jaglanej mam dzisiaj przepis z innymi dodatkami, tym razem z awokado w roli głównej.

Jakie awokado wybrać?

Awokado musi być dojrzałe, miękkie – czyli po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ze słoiczka do wykorzystania 5-6 pomidorów)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 dojrzałe miękkie owoce awokado
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Wyjdą 4 małe porcje

Przygotowanie:

Kasza ma wyjść na sypko. Biorę rondel i wsypuję kaszę aby ją uprażyć. Potrząsam rondlem od czasu do czasu aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza zaczyna pachnieć, to znak :) , że jest już uprażona. Przesypuję ją na sitko, przelewam wrzątkiem i z powrotem przesypuję do rondla. Następnie zalewam wodą – 1 szklanka wody. Wody nie może być za dużo, ponieważ chodzi nam o uzyskanie efektu sypkiej kaszy. Lekko solimy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie odstawiam z ognia i pozostawiam jeszcze na 10 minut.

DSC_1436

W czasie kiedy gotuje mi się kasza przygotowuję dodatki.

Jak obieram awokado?

Umyte awokado przekrawam wzdłuż na dwie połowy, nacinam je do pestki. Połówki awokado przekręcam w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu awokado się rozłamie na dwie części i w jednej z połówek zostanie pestka.  Pestkę lekko podważam łyżką i wyjmuję. Następnie łyżką stołową oddzielam miąższ od skórki i kroję na kawałki.

Suszone pomidory kroję, obieram  czosnek i kroję drobno w kostkę (można użyć praski).

Następnie biorę patelnie i wysypuje na nią słonecznik i prażę. Uprażony słonecznik przesypuję do miseczki.

Ostatnia cześć polega na połączeniu składników. Biorę miseczkę, przekładam do niej ugotowaną kaszę a następnie dodaję pokrojone pomidory, awokado, pokrojony czosnek, 3 łyżki oliwy z pomidorów i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec posypuję uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!

DSC_1463

A czy Ty lubisz kaszę jaglaną?

Kasza jaglana z awokado i suszonymi pomidorami
5 (100%) 2 głosów

Udostępnij:

7 comments

  1. przepis rewelacyjny! właśnie siedzę i zajadam się przygotowaną po raz pierwszy kaszą jaglaną:)

    1. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. A tą wersję z awokado i suszonymi pomidorami uwielbiam :).

  2. Fajny przepis. Muszę wypróbować. Ostatnio właśnie wprowadzam kaszę jaglaną do swojego menu i takie ciekawe przepisy przydadzą się. Myślę, że z kaszą jaglaną można robić wiele pysznych potraw. Ostatnio dwa razy robiłam ją ala risotto z tego co miałam w lodówce i na szybko i wyszło pysznie mimo totalnej improwizacji. Nawet smakowało mojemu mężowi, który nie lubi eksperymentów.

  3. Uwielbiam kaszę jaglaną! :)) Bardzo dziękuję za ciekawe przepisy – połączenie smaków super! I super blog :)) czytam razem z 5 miesięczną Juleczką! 🙂 I wiemy już gdzie kupić czapeczkę wiosenną… 🙂 pozdrawiamy!

  4. Bardzo lubimy kaszę jaglaną. U nas zwykle jest na słodko z jabłkiem i rodzynkami, albo na słono jako farsz do pierogów. Mój synek jest alergikiem, więc ta kasza nas ratuje 🙂

  5. Lubię 🙂 Zwłaszcza w wydaniu wigilijnym 🙂
    A to wygląda przepysznie i chyba w niedalekiej przyszłości wypróbuję 🙂

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.