Bułki do hamburgerów z Termomixa

Składniki na 8 bułeczek:

– 500 g mąki pszennej;
– 10 dag świeżych drożdży;
– szklanka ciepłego mleka;
– 1 jajko w temperaturze pokojowej;
– 2 łyżki oliwy;
– 1 łyżka brązowego cukru;
– 1 czubata łyżeczka soli.

Potrzebne będzie dodatkowo jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek oraz sezam do posypania.

Wszystkie składniki wkładam do naczynia miksującego i wyrabiam (przez 3 minuty). Po tym czasie ciasto przekładam do miseczki wysmarowanej oliwą i odstawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut (miejsce powinno byś ciepłe albo nasłonecznione) przykryte czystą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuje z miski i wygniatam je na stolnicy (albo blacie). Dzielę je na 8 równych części, z których formuje bułeczki, układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko je spłaszczam. Bułeczki przykrywam czystą ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem każdą smaruję jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypuje sezamem. Bułeczki piekę przez około 15 minut w 180 stopniach.

Bułki do hamburgerów z Termomixa
Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.