Jakie produkty należy wykorzystać w żywieniu dziecka?

Dostaje od was dużo pytań ogólnych odnośnie żywienia dzieci. Jesteście ciekawe jak wygląda to u nas?  Jak wygląda dzienny jadłospis Natalki? Zawsze odpowiadam, ale podkreślam, że ekspertem w żywieniu dzieci nie jestem. Sama jeszcze w tej materii mam dużo do zrobienia.  Nie mniej jednak dużo czytam na temat zdrowego żywienia dzieci, pytam lekarzy i dietetyków. To co odkrywam i wprowadzam do menu Natalki macie już okazję czytać na blogu ale będzie tego jeszcze więcej. Wiem też, że ogromna odpowiedzialność dotycząca żywienia naszych dzieci spoczywa właśnie na nas – rodzicach. To jak  i jakiej jakości żywność będzie jadło nasze dziecko uzależnione jest od naszej wiedzy i czasu poświęconego na przygotowanie posiłku.

Zobaczcie co pisze na temat tego „Jakie produkty należy wykorzystywać w żywieniu dziecka?” Pani ekspert z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Pełnowartościowa całodzienna dieta dziecka powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup żywności w następującej ilości porcji:

1. Produkty białkowe: 4-5 porcji

  • Mleko i produkty mleczne: 3 porcje

Mleko ( w tym mleko modyfikowane) i produkty mleczne – jogurt, kefir, serki twarogowe, sery żółte zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości, zębów i prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych oraz niektóre witaminy z grupy B. Jogurty i kefiry ze względu na obniżoną  ilość laktozy – cukru mlecznego i obecność bakterii kwasu mlekowego są lepiej tolerowane przez niektóre dzieci niż mleko płynne spożywcze. Mleko, jogurty i kefiry wykorzystywane mogą być nie tylko jako napoje, ale także jako dodatek do sosów, zup, deserów. W żywieniu dzieci polecany jest najczęściej jogurt naturalny, ewentualnie z dodatkiem miodu, świeżych owoców, można go także wykorzystywać do przygotowywania lekkich sosów, zup. Należy pamiętać, że ser twarogowy zawiera najmniej wapnia ze wszystkich produktów mlecznych.

  • Mięso, drób, ryby, jaja: 1-2 porcje

Mięso w diecie dzieci jest ważnym źródłem białka, witaminy B1, witaminy PP, witaminy B12, żelaza hemowego – bardzo dobrze przysfajalnego przez organizm, cynku oraz wielu pierwiastków śladowych. W żywieniu dzieci poleca się świeże, chude mięso wysokiej jakości. Mięso z drobiu jest delikatne, lekkostrawne, bogate w białko. Mięso z ryb oprócz białka jest źródłem ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się podawać ryby 1-2 razy w tygodniu

Jaja są skoncentrowanym źródłem cennych składników odżywczych – pełnowartościowego białka, tłuszczu, biopierwiastków, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz innych składników o aktywności biologicznej m.in. lecytyny. Najlepiej podawać je w formie gotowanych na miękko, na twardo, delikatnej jajecznicy i w różnych potrawach (naleśniki, kluski). Tygodniowo można podać dziecku 3-4 jaja (średnio 1/2 jajka dziennie).

2. Produkty zbożowe: 5 porcji

Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych – skrobi, błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych – głównie fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, selenu, molibdenu, manganu, chromu. Skrobia powinna być podstawowym węglowodanem w żywieniu dzieci. Jest ona dobrze trawiona, ale jej nadmiar w diecie może obciążać przewód pokarmowy.

Pod nazwą błonnik kryje się wiele węglowodanów wchodzących w skład tkanki roślinnej, i nie ulegających trawieniu w przewodzie pokarmowym. Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, florę jelitową, absorbuje różne toksyczne substancje i wzmaga ich wydalanie. Dieta dziecka powinna dostarczać 10-14 g błonnika pokarmowego (do max. 19g).

Dlatego w żywieniu dzieci poleca się urozmaicone gatunki pieczywa -pełnoziarniste, jasne i ciemne, różnego rodzaju kasze grube i drobne, płatki zbożowe.

3. Warzywa: 5 porcji

Niedobór warzyw jest jednym z najczęściej obserwowanych błędów w żywieniu dzieci. Warzywa są ważnym źródłem witamin (C, beta karotenu, witamin z grupy B) i składników mineralnych (potasu, magnezu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, molibdenu, żelaza), węglowodanów – głównie skrobi (ziemniaki, groch, fasola,soczewica, kukurydza) oraz cukrów  (glukozy, fruktozy i sacharozy), oraz błonnika.

Do przygotowania potraw dla dziecka należy wykorzystywać przede wszystkim świeże warzywa sezonowe. Z mrożonek i różnych przetworów warto korzystać w okresie zimy i wczesnej wiosny.

4. Owoce: 4 porcje

Owoce są źródłem ważnych witamin, składników mineralnych, cukrów prostych, dwucukrów, wielocukrów, oraz wielu związków organicznych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu dziecka. Naturalne cukry występujące w owocach to przede wszystkim glukoza, fruktoza i sacharoza. Są one źródłem łatwo dostępnej energii. Zawarty w owocach błonnik oraz pektyny regulują pracę przewodu pokarmowego małego dziecka.

Witaminy występujące w owocach to przede wszystkim witamina C i prowitamina A czyli beta karoten, związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Składniki mineralne zawarte w owocach – potas, miedź, żelazo, cynk, magnez, kobalt, wapń wchodzą w skład wielu komórek i tkanek (kości, zęby, płyny ustrojowe, hemoglobina, enzymy) oraz wpływają na szereg przemian zachodzących w organizmie.

U dzieci z alergią na pokarm truskawki,poziomki, owoce cytrusowe i południowe, a niekiedy nawet maliny należy podawać ostrożnie dopiero po 1 roku życia. Większość owoców zalicza się do produktów o niskiej zawartości energii, co może mieć znaczenie w planowaniu diety dzieci z nadwagą.

5. Tłuszcze: 1-2 porcje

Tłuszcze odgrywają szczególną rolę w żywieniu dzieci. Są źródłem energii, która jest niezbędna w okresie intensywnego wzrastania. Stanowią ważny element strukturalny błon komórkowych. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do rozwoju tak ważnych organów jak mózg i siatkówka oka.

Tłuszcze są źródłem nierozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Źródłem tłuszczu w diecie dzieci są przede wszystkim produkty mleczne – mleko, sery, masło, jogurty, mięso, drób, ryby, żółtko jaj, a także tłuszcze spożywcze – oleje wykorzystywane do sporządzania potraw.

Z wielu przeprowadzonych dotychczas badań wynika, że bardzo korzystne dla naszego zdrowia są te tłuszcze spożywcze, które w swoim składzie zawierają w przewadze kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonasycone, czyli oleje roślinne.

Polecane są zwłaszcza oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy.

W żywieniu dzieci powyżej 1 roku życia ilość tłuszczu powinna pokrywać ok 30-35% całodziennego zapotrzebowania na energię – czyli więcej niż jest potrzebne w diecie osób dorosłych.

 

A jak wygląda dzienny jadłospis Twojego malucha? Twoje cenne rady na pewno pomogą innym mamom, które dopiero wkraczją w fazę rozszerzania diety swoich dzieci.

 

źródło: Poradnik na temat żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia autorstwa Pani Prof. dr hab. n. med. Haliny Weker.

Jakie produkty należy wykorzystać w żywieniu dziecka?
Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

11 comments

  1. To jutro robimy Nutellę, a jaki miód? Lipowy czy gryczany?

    1. Chyba nie ma większego znaczenia. Chociaż gdybyś nie dodała syropu klonowego to może miód gryczany byłby trochę za gęsty.
      Bardzo się cieszę że mogłam sie przyczynić do tego że jakis maluch zje zdrowy smakołyk 😉
      Pozdrawiam

  2. Do jamnika czy mogłabyś podać przepis na tą domowa nutellę:)
    Pozdrawiam

    1. A pozwolę sobie Aniu podać na forum ten przepis 🙂
      Z miłą chęcią 🙂
      Potrzebne produkty :
      1) dojrzałe avokado ( czyli takie z ciemna skórką)
      2)dwie łyżki kakao ( takie zwykłe, prawdziwe, nie żadne rozpuszczalne)
      3) miód i/ lub syrop klonowy

      Awokado należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę , dodać kakao , miód i/lub syrop klonowy ( ja dodałam sporo, ale należy próbować w trakcie i samemu dostosować poziom słodyczy do gustu ). Wszystko należy bardzo dokładnie zblenderować aby nie było grudek.
      Na wiekszą ilość kremu należy proporcjonalnie podwoić produkty.
      Przepis brzmi kosmicznie, podchodziłam do niego z dużą rezerwą ale jest na prawdę super.
      Nie czuć posmaku awokado tylko słodkiej czekoladki a konsystencja jest lżejsza niż nutelli.
      Pozdrawiam i życzę smacznego

  3. Wezmę to pod uwagę, gdy nasz maluszek będzie już na świecie 🙂

  4. Mój synek ma rok i miesięcy. Zjada praktycznie wszystko, co tylko mu dam ;). Ale brakuje mi inspiracji na posilki, moze macie jakies sprawdzone, zdrowe i w miare szybkie przepisy do zrobienia czegos smacznego do jedzonka :)? Albo macie jakies ulubione strony, blogi gdzie takie przepisy moglabym znalesc :)?

  5. Mój 13 miesięczny syn jest prawdziwym zuchem w sprawach jedzenia 🙂
    Je na prawdę wszystkie warzywa i owoce, różne kasze, mięska.
    Z zupy najchętniej wybiera kalafiora i marchew 🙂
    Ale nie gardzi nawet kalarepką.
    Latem truskawki i borówki wciągał jak cukierki, teraz pochłania gruszki 🙂
    Mleko pije chętnie chociaż jeszcze z butelki.
    Głównym napojem w ciągu dnia jest woda i raz dziennie woda z miodem i cytryną.
    Chłopak jest na prawdę fajny, na widok warzyw i owoców woła głosno : ” Daj, daj, daj ,daj!! ” 🙂
    Ja bardzo lubię robic zdrowe deserki małemu, szukam przepisów i inspiracji.
    Jedank jeszcze wielu rodziców nie rozumie że zdrowe żywienie jest tak bardzo ważne.
    Na jednym z moich ulubionych blogów znalazłam super przepis na domową nutellę ale w wrrski super zdrowej. Zrobiłam ją i okazała się rewelayjna, słodka, lekka i pyszna.
    Plan był taki że bedziemy nia smarować naleśniki ale a synem pochłoneliśmy ją całą łyżkami.
    Postanowiłam podzielić się tym przepisem z koleżankami, mamami kilkulatków.
    żadna nie pałała zainteresowaniem i nie wypróbowała przepisu – chociaż wiem że ich dzieciaki uwielbiają nutellę i jedzą w sporych ilosciach.
    Wystarczyłoby poświęcić dosłownie 3 minuty i dziecko miałoby zastąpiony bardzo niezdrowy smakołym czymś równie pysznym ale bardzo zdrowym.

    1. jaki to przepis? jaki poleca pani blog?

  6. Moja Oleńka skończyła 4 mce i zaczęłam dopiero rozszerzać dietę o jabłko i marchewkę
    pozdrawiam wszystkie mamy

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.