Zapraszam was na 7 prostych jadłospisów dla dzieci. Skończyły Ci się pomysły na smaczne posiłki? Tutaj znajdziesz wiele ciekawych pomysłów!
JADŁOSPIS I
DZIEŃ 1
I ŚNIADANIE
Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem (naleśnik – mała sztuka, twarożek – łyżka, truskawki – 2 sztuki, jogurt naturalny – łyżka, cukier waniliowy ekologiczny – do smaku, mleko – 220 ml niepełna szklanka, kakao naturalne – łyżeczka, cukier – płaska łyżeczka).
II ŚNIADANIE
Sok warzywno-owocowy (własny wyrób). (Sok marchwiowy pół szklanki, sok z wyciśniętej pomarańczy – 2-3 łyżki).
OBIAD – ZUPA
Zupa cytrynowa z ryżem, śmietaną i koperkiem (rosół – niepełna szklanka, ryż – 2 łyżki po ugotowaniu, sok ze świeżej cytryny – łyżka, marchewka gotowana z zupy (1-2 łyżki pokrojona w plasterki, śmietana – 2 łyżeczki, koperek – 1/2 łyżeczki).
OBIAD – II DANIE
Pierożki z mięsem, surówka z marchwi, kompot (pierożki – 2-3 sztuki, marchew – łyżka, oliwa z oliwek – niecała łyżeczka, sok ze świeżej cytryny – aż do uzyskania kwaśnego smaku, kompot z malin lub woda – niepełna szklanka).
PODWIECZOREK
Lody z polewą ze świeżych jagód (lody waniliowe, łyżka, polewa jagodowa – pełna łyżka, woda – jedna szklanka).
KOLACJA
Musli domowe z owocami suszonymi na mleku ( 220 ml – niepełna szklanka mleka, musli – 2 łyżki, owoce suszone namoczone i pokrojone – 2 łyżeczki).
JADŁOSPIS II
DZIEŃ 2
I ŚNIADANIE
Kaszka kukurydziana na mleku z dynią (mleko – niepełna szklanka, kaszka kukurydziana – 2 łyżki po ugotowaniu, dynia gotowana – 2 łyżki, wanilia do smaku).
II ŚNIADANIE
Pumpernikiel z twarożkiem i rzodkiewką, plasterki pomidora (pumpernikiel – 1/2 kromki, masło – łyżeczka, ser twarogowy półtłusty – łyżka, jogurt naturalny – łyżka, drobno pokrojona rzodkiewka – 2 łyżeczki, pomidor – 2 plasterki, woda).
OBIAD- ZUPA
Botwinka z jajkiem i koperkiem (botwinka – niepełna szklanka, ziemniaki – mała sztuka, jaja – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka, koperek – 1/2 łyżeczki)
OBIAD – II DANIE
Makaron farfalle z cukinią w sosie ze świeżych pomidorów z tartym żółtym serem, kompot (makaron kokardki – 3 łyżki po ugotowaniu, cukinia – 1 łyżka, świeży pomidor – sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, ser żółty – łyżeczka, bazylia świeża – listek, kompot z czerwonych porzeczek – 220 ml – niepełna szklanka lub woda).
PODWIECZOREK
Sałatka ze świeżych owoców (winogrona – 10 kulek, brzoskwinia – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka).
KOLACJA
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z sałatką jarzynową. (Mleko krowie 2%-3,2 % tłuszczu – niepełna szklanka, kawa zbożowa – łyżeczka, cukier – łyżeczka, pieczywo razowe (kromka), masło – łyżeczka, sałatka jarzynowa – łyżka, majonez – łyżeczka).
JADŁOSPIS III
DZIEŃ 3
I ŚNIADANIE
Jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i cząstkami banana (jogurt naturalny – niepełna szklanka, naturalne płatki zbożowe – 5 łyżek, banan – 1/2 małej sztuki).
II ŚNIADANIE
Sałatka ze świeżych owoców (mandarynki – 2 sztuki, dojrzała miękka gruszka – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka).
OBIAD- ZUPA
Zupa ogórkowa (niepełna szklanka, jogurt naturalny – pełna łyżeczka, koperek – 1/2 łyżeczki).
OBIAD – II DANIE
Ryba pieczona z warzywami, ziemniaki, surówką z kapusty kwaszonej, kompot (pieczony mintaj – łyżka, olej rzepakowy – niepełna łyżeczka, włoszczyzna – łyżka, ziemniaki – średnia sztuka + koperek – 1/2 łyżeczki, kapusta kwaszona + marchewka starta – 2 łyżeczki + olej z pestek winogron – łyżeczka, kompot z wiśni – niepełna szklanka lub woda).
PODWIECZOREK
Muffinki warzywne (brokuły – różyczka, papryka czerwona – 1/4 sztuki, ser żółty starty na wiórki – 2 łyżeczki, jajko – 1/2 sztuki, przyprawy np. czosnek, woda do picia – 1 szklanka).
KOLACJA
Kluski kładzione z marchewką i śmietaną, mleko (kluski kładzione – 2 sztuki, marchewka starta na drobnej tarce – 2 łyżeczki, śmietanka – łyżka, mleko – niepełna szklanka).
JADŁOSPIS IV
DZIEŃ 4
I ŚNIADANIE
Płatki żytnie na mleku modyfikowanym z owocami suszonymi (mleko modyfikowane – niepełna szklanka, płatki żytnie, suszone owoce po namoczeniu – 2 łyżeczki).
II ŚNIADANIE
Jogurt naturalny z biszkoptem (jogurt naturalny – 120 ml, biszkopt – sztuka).
OBIAD- ZUPA
Zupa jagodowa z makaronem (zupa ze świeżych jagód – niepełna szklanka, makaron – 2 łyżki po ugotowaniu, śmietanka 18% – łyżka).
OBIAD – II DANIE
Kotlet jajeczny, ziemniaki puree, surówka z białej rzodkwi, kefir (ziemniaki – średnia sztuka, koperek – 1/2 łyżeczki, kotlet jajeczny ze szczypiorkiem – 1 sztuka wielkości orzecha włoskiego, biała rzodkiew – łyżka, śmietana 18% – 2 łyżeczki, kefir – 2/3 filiżanki).
PODWIECZOREK
Chałka z twarożkiem i tartą marchewką (chałka – kromka, masło – łyżeczka, ser biały półtłusty – łyżka, tarta marchewka – łyżka).
KOLACJA
Kawa zbożowa na mleku, chleb pytlowy z pastą rybną (mleko krowie – 220 ml – niepełna szklanka + kawa zbożowa – łyżeczka, pieczywo pytlowe – kromka, masło – łyżeczka, pasta rybna – 2 łyżeczki, pomidor – 1-2 plasterki, ogórek kwaszony – 2 plasterki).
JADŁOSPIS V
DZIEŃ 5
I ŚNIADANIE
Kanapka z serem mozzarella i pomidorem, kakao (pieczywo razowe – kromka, masło – łyżeczka, ser mozarella – plasterek, pomidorki koktajlowe bez skórki – 2 sztuki, bazylia-listek, mleko krowie – niepełna szklanka +kakao – niepełna łyżeczka + cukier – niepełna łyżeczka).
II ŚNIADANIE
Sernik z truskawkami na zimno (sernik z truskawkami – mała porcja, własny wyrób, woda – 1 szklanka)
OBIAD- ZUPA
Rosół z lanymi kluskami i natką pietruszki (rosół – niepełna szklanka, warzywa z włoszczyzny starte na tarce – 2 łyżki, lane kluski – 2 łyżki, natka pietruszki – 2 łyżeczki).
OBIAD – II DANIE
Cielęcina pieczona w jabłkach z kasza gryczaną, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (duszona cielęcina w jabłkach – cienki plaster, kasza gryczana po ugotowaniu 2 łyżki, kapusta pekińska – 2 łyżeczki drobno pokrojonej w kostkę, marchewka – 2 łyżeczki startej na drobne wiórki, jabłko – 2 łyżeczki, oliwa z oliwek – niecała łyżeczka, kompot lub woda – niepełna szklanka).
PODWIECZOREK
Pomidor zapiekany z ryżem (pomidor, mała sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, ryż – 2 łyżeczki po ugotowaniu, czosnek świeży do smaku).
KOLACJA
Kasza manna na mleku z wanilią (mleko modyfikowane – niepełna szklanka, kasza manna – 2 łyżki, jabłko gotowane – mała sztuka, wanilia ekologiczna do smaku).
JADŁOSPIS VI
DZIEŃ 6
I ŚNIADANIE
Kaszka ryżowa na mleku z przecierem gruszkowym (mleko modyfikowane niepełna szklanka, kaszka ryżowa – 2 łyżki, gruszka – 1/2sztuki).
II ŚNIADANIE
Świeże owoce z jogurtem (banan – mała sztuka, jogurt naturalny – pełna łyżka, woda mineralna – 1 szklanka).
OBIAD- ZUPA
Zupa krem jarzynowa z koperkiem (zupa krem – niepełna szklanka, oliwa z oliwek – łyżeczka, koperek – 1/2 łyżeczki).
OBIAD – II DANIE
Makaron z truskawkami, kompot (makaron wstążki – 2 łyżki po ugotowaniu, truskawki – 4 sztuki, ser twarogowy półtłusty – łyżka, śmietanka 18% – 2 łyżki, cukier – 2 łyżeczki, kompot jagodowy – niepełna szklanka lub woda).
PODWIECZOREK
Sałatka ziemniaczana z jajkiem (ziemniak – mała sztuka, jaja – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna szklanka, majonez – łyżeczka, ogórek kwaszony – 2 plasterki, koperek – 1/2 łyżeczki).
KOLACJA
Kakao na mleku, bułeczka z polędwicą sopocką, warzywa (mleko krowie – niepełna szklanka + kakao – łyżeczka + cukier – łyżeczka, bułka grahamka – kromka, masło – łyżeczka, polędwica sopocka – 2 plasterki, ogórek kwaszony – 3-4 plasterki, pomidor – 2 pomidorki koktajlowe).
JADŁOSPIS VII
DZIEŃ 7
I ŚNIADANIE
Kawa zbożowa na mleku, chleb razowy, pieczony indyk z morelą, sałata lodowa (mleko krowie – niepełna szklanka + kawa zbożowa – łyżeczka, masło – łyżeczka, pieczony indyk z morelą – 1 cienki plasterek, sałata lodowa – jeden liść).
II ŚNIADANIE
Piernik marchewkowy z bakaliami (piernik – mała porcja, wyrób własny, kefir – 1/2 szklanki).
OBIAD- ZUPA
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (zupa jarzynowa – niepełna szklanka, fasolka szparagowa – łyżka, ziemniaki – mała sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, natka pietruszki – 1/2 łyżeczki).
OBIAD – II DANIE
Ryż z pieczonym halibutem, surówką z młodej kapusty, kompot (ryż po ugotowaniu – 2-3 łyżki, halibut – wielkość dużego orzecha włoskiego, oliwa z oliwek – łyżeczka, młoda kapusta poszatkowana – łyżka, ogórek kwaszony poszatkowany – 2 łyżeczki, koperek – 1/2 łyżeczki, jogurt z czosnkiem – łyżka, kompot truskawkowy – niepełna szklanka lu woda).
PODWIECZOREK
Zapiekanka grahamka z pastą z awokado (bułka grahamka – kromka, pasta z awokado z czosnkiem – łyżka, pomidor – pokrojony w plasterki – 1-2 plasterki, oliwa z oliwek – łyżeczka, woda).
KOLACJA
Kaszka ryżowa na mleku, nektarynka (mleko modyfikowane – niepełna szklanka), kaszka ryżowa – 2 łyżki, nektarynka – 1/2 sztuki).
A jak wygląda dzienny przykładowy jadłospis Twojego malucha?
źródło: Poradnik na temat żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia autorstwa Pani Prof. dr hab. n. med. Haliny Weker.
Co za bzdury, „można wprowadzać kaszę jaglaną…pieczywo…, owoce nieprzecierane…” Skąd takie ograniczenia? Jaglanke to rocznemu dziecku można podawać.
Mam dziecko 3 i 1,5 roczne. Jedzą niemal wszystko…
Brakowało mi czegoś takiego .Dziękuję, choć wiem, że przy moim niejadku czeka mnie wielkie wyzwanie 🙁
Fajne pomysły 🙂 Skorzystam na pewno. Ja ostatnio właśnie się głowiłam nad pomysłami nad podwieczorkiem, żeby było fajnie i ciekawie 🙂
I takiego artykułu już długo szukałam 🙂 Dziękuję na pewno skorzystam i wprowadzę w życie 🙂
Bardzo fajny blog, będę stałą czytelniczką, a w wolnej chwili zapraszam do mnie – dopiero zaczynam, ale obiecuję, że będzie tylko lepiej 🙂 http://mammyokiem.blog.pl/
Ja zawsze cierpię na brak weny przy gotowaniu. Podziwiam Cię za te posiłki. A zupa cytrynowa to już w ogóle!
Dzieki za fajny artykuł 🙂
Bardzo fajny jadłospis, sama chętnie wykorzystam w swojej diecie kilka przepisów 🙂
Bardzo fajne pomysły, na pewno wykorzystam niektóre 🙂
zapraszam na bloga parentigowego 🙂
http://blogiparentingowe.blogspot.com/ dodałam ten blog to mojej listy 🙂
Super wpis!! Na pewno skorzystam! 🙂 Czy Ty nadal gotujesz oddzielnie dla swojej Natalki?
Hej :), nie gotuję oddzielnie ale pod dziecko. Sama jestem teraz na diecie niskocholesterolowej dlatego uczę się zdrowych nawyków żywieniowych. Zależy mi na tym aby Natalka jadła zdrowo. Te książki są moją inspiracją http://pamietnikmamy.pl/2015/04/jedzenie-dla-dzieci/