Jak wygląda prawidłowa dieta trzylatka?

Zapraszam was na  7 prostych jadłospisów dla dzieci. Skończyły Ci się pomysły na smaczne posiłki? Tutaj znajdziesz wiele ciekawych pomysłów!

JADŁOSPIS I

DZIEŃ 1

I ŚNIADANIE

Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem (naleśnik – mała sztuka, twarożek – łyżka, truskawki – 2 sztuki, jogurt naturalny – łyżka, cukier waniliowy ekologiczny – do smaku, mleko – 220 ml niepełna szklanka, kakao naturalne – łyżeczka, cukier – płaska łyżeczka).

II ŚNIADANIE

Sok warzywno-owocowy (własny wyrób).  (Sok marchwiowy pół szklanki, sok z wyciśniętej pomarańczy – 2-3 łyżki).

OBIAD – ZUPA

Zupa cytrynowa z ryżem, śmietaną i koperkiem (rosół – niepełna szklanka, ryż – 2 łyżki po ugotowaniu, sok ze świeżej cytryny – łyżka, marchewka gotowana z zupy (1-2 łyżki pokrojona w plasterki, śmietana – 2 łyżeczki, koperek – 1/2 łyżeczki).

OBIAD – II DANIE

Pierożki z mięsem, surówka z marchwi, kompot (pierożki – 2-3 sztuki, marchew – łyżka, oliwa z oliwek – niecała łyżeczka, sok ze świeżej cytryny – aż do uzyskania kwaśnego smaku, kompot z malin lub woda – niepełna szklanka).

PODWIECZOREK

Lody z polewą ze świeżych jagód (lody waniliowe, łyżka, polewa jagodowa – pełna łyżka, woda – jedna szklanka).

KOLACJA

Musli domowe z owocami suszonymi na mleku ( 220 ml – niepełna szklanka mleka, musli – 2 łyżki, owoce suszone namoczone i pokrojone – 2 łyżeczki).

JADŁOSPIS II

 DZIEŃ 2

I ŚNIADANIE

Kaszka kukurydziana na mleku z dynią (mleko – niepełna szklanka, kaszka kukurydziana – 2 łyżki po ugotowaniu, dynia gotowana – 2 łyżki, wanilia do smaku).

II ŚNIADANIE

Pumpernikiel z twarożkiem i rzodkiewką, plasterki pomidora (pumpernikiel – 1/2 kromki, masło – łyżeczka, ser twarogowy półtłusty – łyżka, jogurt naturalny – łyżka, drobno pokrojona rzodkiewka – 2 łyżeczki, pomidor – 2 plasterki, woda).

OBIAD- ZUPA

Botwinka z jajkiem i koperkiem (botwinka – niepełna szklanka, ziemniaki – mała sztuka,  jaja – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka, koperek – 1/2 łyżeczki)

OBIAD – II DANIE

Makaron farfalle z cukinią w sosie ze świeżych pomidorów z tartym żółtym serem, kompot (makaron kokardki – 3 łyżki po ugotowaniu, cukinia – 1 łyżka, świeży pomidor – sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, ser żółty – łyżeczka, bazylia świeża – listek, kompot z czerwonych porzeczek – 220 ml – niepełna szklanka lub woda).

PODWIECZOREK

Sałatka ze świeżych owoców (winogrona – 10 kulek, brzoskwinia – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka).

KOLACJA

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z sałatką jarzynową. (Mleko krowie 2%-3,2 % tłuszczu – niepełna szklanka, kawa zbożowa – łyżeczka, cukier – łyżeczka, pieczywo razowe (kromka), masło – łyżeczka, sałatka jarzynowa – łyżka, majonez – łyżeczka).

JADŁOSPIS III

DZIEŃ 3

I ŚNIADANIE

Jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i cząstkami banana (jogurt naturalny – niepełna szklanka, naturalne płatki zbożowe – 5 łyżek, banan – 1/2 małej sztuki).

II ŚNIADANIE

Sałatka ze świeżych owoców (mandarynki – 2 sztuki, dojrzała miękka gruszka – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna łyżka).

OBIAD- ZUPA

Zupa ogórkowa (niepełna szklanka, jogurt naturalny – pełna łyżeczka, koperek – 1/2 łyżeczki).

OBIAD – II DANIE

Ryba pieczona z warzywami, ziemniaki, surówką z kapusty kwaszonej, kompot (pieczony mintaj – łyżka, olej rzepakowy – niepełna łyżeczka, włoszczyzna – łyżka, ziemniaki – średnia sztuka + koperek – 1/2 łyżeczki, kapusta kwaszona + marchewka starta – 2 łyżeczki + olej z pestek winogron – łyżeczka, kompot z wiśni – niepełna szklanka lub woda).

PODWIECZOREK

Muffinki warzywne (brokuły – różyczka, papryka czerwona – 1/4 sztuki, ser żółty starty na wiórki – 2 łyżeczki, jajko – 1/2 sztuki, przyprawy np. czosnek, woda do picia – 1 szklanka).

KOLACJA

Kluski kładzione z marchewką i śmietaną, mleko (kluski kładzione – 2 sztuki, marchewka starta na drobnej tarce – 2 łyżeczki, śmietanka – łyżka, mleko – niepełna szklanka).

JADŁOSPIS IV

DZIEŃ 4

I ŚNIADANIE

Płatki żytnie na mleku modyfikowanym z owocami suszonymi (mleko modyfikowane – niepełna szklanka, płatki żytnie, suszone owoce po namoczeniu – 2 łyżeczki).

II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny z biszkoptem (jogurt naturalny – 120 ml, biszkopt – sztuka).

OBIAD- ZUPA

Zupa jagodowa z makaronem (zupa ze świeżych jagód – niepełna szklanka, makaron – 2 łyżki po ugotowaniu, śmietanka 18% – łyżka).

OBIAD – II DANIE

Kotlet jajeczny, ziemniaki puree, surówka z białej rzodkwi, kefir (ziemniaki – średnia sztuka, koperek – 1/2 łyżeczki, kotlet jajeczny ze szczypiorkiem – 1 sztuka wielkości orzecha włoskiego, biała rzodkiew – łyżka, śmietana 18% – 2 łyżeczki, kefir – 2/3 filiżanki).

PODWIECZOREK

Chałka z twarożkiem i tartą marchewką (chałka – kromka, masło – łyżeczka, ser biały półtłusty – łyżka, tarta marchewka – łyżka).

KOLACJA

Kawa zbożowa na mleku, chleb pytlowy z pastą rybną (mleko krowie – 220 ml – niepełna szklanka + kawa zbożowa – łyżeczka, pieczywo pytlowe – kromka, masło – łyżeczka, pasta rybna – 2 łyżeczki, pomidor – 1-2 plasterki, ogórek kwaszony – 2 plasterki).

JADŁOSPIS V

DZIEŃ 5

I ŚNIADANIE

Kanapka z serem mozzarella i pomidorem, kakao (pieczywo razowe – kromka, masło – łyżeczka, ser mozarella – plasterek, pomidorki koktajlowe bez skórki – 2 sztuki, bazylia-listek, mleko krowie – niepełna szklanka +kakao – niepełna łyżeczka + cukier – niepełna łyżeczka).

II ŚNIADANIE

Sernik z truskawkami na zimno (sernik z truskawkami – mała porcja, własny wyrób, woda – 1 szklanka)

OBIAD- ZUPA

Rosół z lanymi kluskami i natką pietruszki (rosół – niepełna szklanka, warzywa z włoszczyzny starte na tarce – 2 łyżki, lane kluski – 2 łyżki, natka pietruszki – 2 łyżeczki).

OBIAD – II DANIE

Cielęcina pieczona w jabłkach z kasza gryczaną, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (duszona cielęcina w jabłkach – cienki plaster, kasza gryczana po ugotowaniu 2 łyżki, kapusta pekińska – 2 łyżeczki drobno pokrojonej w kostkę, marchewka – 2 łyżeczki startej na drobne wiórki, jabłko – 2 łyżeczki, oliwa z oliwek – niecała łyżeczka, kompot lub woda – niepełna szklanka).

PODWIECZOREK

Pomidor zapiekany z ryżem (pomidor, mała sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, ryż – 2 łyżeczki po ugotowaniu, czosnek świeży do smaku).

KOLACJA

Kasza manna na mleku z wanilią (mleko modyfikowane – niepełna szklanka, kasza manna – 2 łyżki, jabłko gotowane – mała sztuka, wanilia ekologiczna do smaku).

JADŁOSPIS VI

DZIEŃ 6

I ŚNIADANIE

Kaszka ryżowa na mleku z przecierem gruszkowym (mleko modyfikowane niepełna szklanka, kaszka ryżowa – 2 łyżki, gruszka – 1/2sztuki).

II ŚNIADANIE

Świeże owoce z jogurtem (banan – mała sztuka, jogurt naturalny – pełna łyżka, woda mineralna – 1 szklanka).

OBIAD- ZUPA

Zupa krem jarzynowa z koperkiem (zupa krem – niepełna szklanka, oliwa z oliwek – łyżeczka, koperek – 1/2 łyżeczki).

OBIAD – II DANIE

Makaron z truskawkami, kompot  (makaron wstążki – 2 łyżki po ugotowaniu, truskawki – 4 sztuki, ser twarogowy półtłusty – łyżka, śmietanka 18% – 2 łyżki, cukier – 2 łyżeczki, kompot jagodowy – niepełna szklanka lub woda).

PODWIECZOREK

Sałatka ziemniaczana z jajkiem (ziemniak – mała sztuka, jaja – 1/2 sztuki, jogurt naturalny – pełna szklanka, majonez – łyżeczka, ogórek kwaszony – 2 plasterki, koperek – 1/2 łyżeczki).

KOLACJA

Kakao na mleku, bułeczka z polędwicą sopocką, warzywa (mleko krowie – niepełna szklanka + kakao – łyżeczka + cukier – łyżeczka, bułka grahamka – kromka, masło – łyżeczka, polędwica sopocka – 2 plasterki, ogórek kwaszony – 3-4 plasterki, pomidor – 2 pomidorki koktajlowe).

JADŁOSPIS VII

DZIEŃ 7

I ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku, chleb razowy, pieczony indyk z morelą, sałata lodowa (mleko krowie – niepełna szklanka + kawa zbożowa – łyżeczka, masło – łyżeczka, pieczony indyk z morelą – 1 cienki plasterek, sałata lodowa – jeden liść).

II ŚNIADANIE

Piernik marchewkowy z bakaliami (piernik – mała porcja, wyrób własny, kefir – 1/2 szklanki).

OBIAD- ZUPA

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (zupa jarzynowa – niepełna szklanka, fasolka szparagowa – łyżka, ziemniaki – mała sztuka, oliwa z oliwek – łyżeczka, natka pietruszki – 1/2 łyżeczki).

OBIAD – II DANIE

Ryż z pieczonym halibutem, surówką z młodej kapusty, kompot (ryż po ugotowaniu – 2-3 łyżki, halibut – wielkość dużego orzecha włoskiego, oliwa z oliwek – łyżeczka, młoda kapusta poszatkowana – łyżka, ogórek kwaszony poszatkowany – 2 łyżeczki, koperek – 1/2 łyżeczki, jogurt z czosnkiem – łyżka, kompot truskawkowy – niepełna szklanka lu woda).

PODWIECZOREK

Zapiekanka grahamka z pastą z awokado (bułka grahamka – kromka, pasta z awokado z czosnkiem – łyżka, pomidor – pokrojony w plasterki – 1-2 plasterki, oliwa z oliwek – łyżeczka, woda).

KOLACJA

Kaszka ryżowa na mleku, nektarynka (mleko modyfikowane – niepełna szklanka), kaszka ryżowa – 2 łyżki, nektarynka – 1/2 sztuki).

A jak wygląda dzienny przykładowy jadłospis Twojego malucha?

 

źródło: Poradnik na temat żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia autorstwa Pani Prof. dr hab. n. med. Haliny Weker.

Jak wygląda prawidłowa dieta trzylatka?
4 (80%) 1 głosów

Udostępnij:

10 comments

  1. Co za bzdury, „można wprowadzać kaszę jaglaną…pieczywo…, owoce nieprzecierane…” Skąd takie ograniczenia? Jaglanke to rocznemu dziecku można podawać.
    Mam dziecko 3 i 1,5 roczne. Jedzą niemal wszystko…

  2. Brakowało mi czegoś takiego .Dziękuję, choć wiem, że przy moim niejadku czeka mnie wielkie wyzwanie 🙁

  3. Fajne pomysły 🙂 Skorzystam na pewno. Ja ostatnio właśnie się głowiłam nad pomysłami nad podwieczorkiem, żeby było fajnie i ciekawie 🙂

  4. I takiego artykułu już długo szukałam 🙂 Dziękuję na pewno skorzystam i wprowadzę w życie 🙂

    Bardzo fajny blog, będę stałą czytelniczką, a w wolnej chwili zapraszam do mnie – dopiero zaczynam, ale obiecuję, że będzie tylko lepiej 🙂 http://mammyokiem.blog.pl/

  5. Ja zawsze cierpię na brak weny przy gotowaniu. Podziwiam Cię za te posiłki. A zupa cytrynowa to już w ogóle!

  6. Dzieki za fajny artykuł 🙂

  7. Bardzo fajny jadłospis, sama chętnie wykorzystam w swojej diecie kilka przepisów 🙂

  8. Super wpis!! Na pewno skorzystam! 🙂 Czy Ty nadal gotujesz oddzielnie dla swojej Natalki?

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.