Przepis na rewelacyjny krem z dyni

Dynie sobie zamroziłam w porcjach dlatego w sezonie jesienno-zimowym nie raz będzie gościć taki krem na moim stole. Ta propozycja jest z dodatkiem słodkiego batata. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Robie ją bardzo podobnie jak zupę z soczewicy tylko jest ona przygotowywana z zupełnie innych składników.

Składniki:
  • 1 kg dyni ( ja już miałam zamrożone porcje)
  • 1 mała cebula
  • 1 średni batat
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia (użyj oleju lub oliwy, którą zazwyczaj stosujesz)
Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotowuję sobie warzywa. W jednym naczyniu mam już przygotowane i rozmrożone kawałki dyni. W drugim mam obranego i pokrojonego w większą kostkę średniego batata. W kolejnym drobno posiekaną cebulę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Podsmażam ją na małym ogniu ok 5 minut do momentu aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaje przyprawy: paprykę, cynamon i gałkę muszkatałową. Podsmażam wszystko razem mieszając kolejne 5 minut.
  3. Jak mam już podduszoną cebulkę z przyprawami dodaję rozmrożone kawałki dyni, kawałki słodkiego batata i duszę kolejne 5 minut. Następnie wlewam wodę, zazwyczaj robię to na oko. Chodzi o to aby pokryć wodą warzywa.  Następnie gotuje przez 20 minut. Przyprawiam solą pieprzem, miodem i odrobiną oleju lnianego.
  4. Na koniec miksuję całą zawartość garnka blenderem.
  5. Podaję posypaną prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

DSC_0362

A jaką Ty najczęściej przygotowujesz zupę w sezonie jesienno-zimowym?

Przepis na rewelacyjny krem z dyni
5 (100%) 1 głosów

Udostępnij:

2 comments

  1. Z batatem jeszcze nie robiłam kremu z dyni. Ostatnio widziałam bataty w biedronce i zastanawiałam się co można z nich przygotować a tu proszę można dodać do kremu z dyni.

    1. Z batatów polecam Ci zrobienie kremu lub frytek. Frytki są rewelacyjne, moja Natalka bardzo je lubi. Piekę je w piekarniku.

Skomentuj Anna Wydrych Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.