Chcę się z Wami podzielić fantastycznym i bardzo prostym przepisem na bananowe muffiny. Przepis pochodzi z książki autorstwa Grażyny Bober-Bruijn – Pyszne Do Pudełka. Muffiny robiłam już dobre kilka razy i mojej rodzinie bardzo smakują. Takie muffiny możesz serwować dzieciom jako przekąskę lub deser. Jeśli masz już dzieci w wieku szkolnym, muffiny mogą stanowić wspaniałe drugie śniadanie do szkoły. A dla Ciebie będą idealnym dodatkiem do lunchu w pracy.
Z podanych składników wyjdzie 12 sztuk.
Składniki:
- 250 gram mąki orkiszowej /może też być pszenna;
- 100 g cukru/ bądź możesz użyć zamiennika cukru np. Ksylitol;
- 120 g miękkiego masła;
- 2 jajka;
- 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozgniecione widelcem na gładką masę;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub w alternatywie 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni;
- Mikserem utrzyj masło z cukrem;
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka i 3 rozgniecione banany;
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami i do każdej wlej po 2 łyżki ciasta, na ciasto połóż po jednym plasterku banana i przykryj 1 łyżką ciasta;
- Piecz przez 45-50 minut.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Muffiny są przepyszne.
A jakie jest Twój ulubiony deser?
A czemu tu nie ma mleka?
Nie jest potrzebne. Prosze wyprobowac przepis.
My też już wypróbowaliśmy ten przepis z naszymi ulubionymi bananami. Wyszyły absolutnie super! Dzięki 🙂
jakie masło będzie najlepsze? 82% tłuszczu- prawdziwe? czy Kasia np?
Mam pytanie: Czy trzeba je piec aż 45 min? Zwykle babeczki piecze się krócej.
Ja piekę 45 minut i wychodzą bardzo dobre. Nie próbowałam piec krócej. Rodzinie i znajomym bardzo smakują. Szybko znikają. A w przygotowaniu są bardzo szybkie.
Ok 😉 na pewno zrobię, dziękuję.
Robiłam już takie podobne muffiny, tylko nigdy nie wkładałam do nich całych bananów, będę musiała spróbować jak najszybciej tego przepisu… 🙂
Aniu zrobiłam je a nie jestem mistrzem kulinarnym. Wyszły przepyszne. Dziękuję!
Bardzo się cieszę!
My też uwielbiamy muffinki 🙂 Bananowych jeszcze nie robiłam ale wypróbuję Twój przepis w weekend.
Bardzo szybko i prosto :).