Jedz dla dwojga, nie za dwoje

Dobre odżywianie w czasie ciąży to jeden z warunków zdrowia Twojego i przede wszystkim dziecka. Będąc z Natalką w ciąży nie wiedziałam tak naprawdę co powinnam jeść, a czego unikać. Wręcz wokół siebie słyszałam opinie, że teraz to należy jeść za dwoje i odpuścić sobie liczenie kalorii. Jak zatem powinna wyglądać dieta przyszłej mamy? Znam odpowiedź i już pędzę by się z tym z Wami podzielić. Jestem przekonana, że grono z Was z tego skorzysta i tylko wyjdzie Wam to na dobre.

Ostatnio wpadła mi w ręce fantastyczna książka autorstwa Pani Anny Rogulskiej pt. Jedz dla dwojga, nie za dwoje”,  która obala ten powszechnie krążący mit o tym, że ciężarna powinna jeść za siebie i dziecko. Przede wszystkim autorka przekonuje, że „każda kobieta, która planuje macierzyństwo, powinna wdrożyć zasady racjonalnego żywienia od zaraz, czyli od momentu kiedy zaczyna planować ciążę. Nie należy czekać do chwili, gdy test ciążowy pokaże wynik dodatni. To, jak się odżywiasz w okresie poprzedzającym ciążę oraz w czasie jej trwania, jest bardzo ważne dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zdrowia dziecka przez całe jego dalsze życie”.

Zatem  by zapewnić dobre warunki do prawidłowego rozwoju płodu każda przyszła mama powinna dopilnować, by dieta była zróżnicowana i dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Z2

Co jeść w czasie ciąży?

Autorka radzi by dieta była bogata w kwas foliowy, żelazo i wapń. Bardzo ważne jest również dostarczanie witamin (m.in. witaminy D) oraz mikroelementów. Warto więc włączyć do niej owoce i warzywa (szczególnie te zielone, liściaste – są źródłem żelaza) oraz pełnotłuste ryby morskie, bogate w kwasy omega-3.

Przyszła mama powinna również spożywać dużo białka, ale tutaj trzeba zachować umiar, by nie przesadzić z poziomem negatywnego cholesterolu. Może on powodować miażdżycę, lepiej więc unikać takich potraw jak np. wątróbka. Dobrym wyborem jest białe mięso lub cielęcina.

W książce znajdziesz przykładowe jadłospisy na śniadania, podwieczorki, obiady i kolacje dla siebie. Świetnie, że autorka o tym pomyślała, bo często brakuje nam zwyczajnie pomysłu na to co przygotować do jedzenia, by było to zdrowe i zawierało niezbędne składniki odżywcze.

Czego unikać w trakcie ciąży?

Autorka pisze, że z jadłospisu na czas ciąży powinny zniknąć produkty przetworzone, takie jak np. zupy w puszkach, sosy z torebki, gotowe dania do odgrzewania w mikrofalówce. Zawierają one sporo sztucznych składników, a te nie służą ani Tobie, ani maluszkowi. Na liście produktów zakazanych znajduje się także alkohol w każdych ilościach. Może on spowodować nieodwracalne zmiany w tworzącym się właśnie systemie nerwowym dziecka.

Brzuszek narażony jest również na ataki bakterii. Przyszłym mamom zaleca autorka zrezygnowanie więc z potraw wykonywanych z surowego mięsa (np. tatara) i ryb (sushi). Dalej wymienia wędliny i ryby wędzone,  pleśniowe sery i sery miękkie a także produkty łatwo pleśniejące, spleśniałe i przeterminowane.

Z3

Na jakie napoje powinna uważać młoda mama?

Wśród produktów które należy pić z umiarem autorka wymienia m.in. te zawierające kofeinę. Kawa lub dwie dziennie nie zrobią krzywdy dziecku, ale większa ilość może wpływać niekorzystnie na jego rozwój. Tym bardziej, że łatwo przekroczyć dozwoloną dawkę pijąc popularne napoje gazowane.  One także powinny być ograniczone, bo mogą powodować dyskomfort i wzdęcia.

Po za tym z poradnika Pani Anny Rogulskiej dowiesz się:

  1. Jak radzić sobie z mdłościami, zgagą lub apetytem na słodycze?
  2. Jakie produkty włączyć do diety, by uniknąć zapalenia pęcherza moczowego, anemii czy zapobiec pękaniu naczynek?
  3. Jak przygotować zdrowe potrawy? w książce znajdują się przepisy i jadłospisy dostarczające odpowiednie składniki odżywcze przyszłej mamie i dziecku.

 

Książka Wydawnictwa Lekarskiego PZWL, stanowi naprawdę świetny poradnik żywieniowy dla kobiet planujących ciążę i w szczególności dla tych oczekujących już na maluszka.  Jest naprawdę świetna.

Jestem ciekawa jakie Ty miałaś zachcianki ciążowe ( o ile takie w ogóle były) ?

Jedz dla dwojga, nie za dwoje
4 (80%) 4 głosów

Udostępnij:

4 comments

  1. a trzymałyście się babeczki jakiejś jednej wyznaczonej diety dla przyszłych mam, czy same pilnowałyście co można czego nie??

  2. Ja na przekór wszystkiemu w ciąży miałam ochotę wyłącznie na owoce i warzywa ?

  3. W pierwszej ciazy miałam ciągłą ochotę na pączki i golonke ?a w drugiej odrzucalo mnie od mięsa ☺

Skomentuj Julia Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.