Młody jęczmień staje coraz bardziej popularny wśród osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów jak i tych osób, które stawiają na zdrową żywność. Jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo aminokwasów i błonnika pokarmowego (stąd jego szerokie zastosowanie w dietach
odchudzających). Ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Świetnie sprawdza się leczeniu zmian skórnych (trądziku i owrzodzeń), chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami, zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Ma silne właściwości przeciwutleniające (czyli przeciwstarzeniowe DROGIE PANIE :)), łagodzi bóle żołądka i bóle stawów (ponieważ działa przeciwzapalnie). Zawiera mnóstwo chlorofilu co pomaga odkwasić organizm, obniża stężenie cholesterolu we krwi. W zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego, warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego. Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
A jak smakuje?
Jak siano… Tak tak dosłownie… Jak sucha trawa. Oczywiście smak jest tym bardziej intensywny im więcej go dodamy do koktajlu.
Składniki na 2 duże szklanki:
– 2 banany (mocno dojrzałe)
– 3 – 4 kiwi
– mały kubeczek jogurtu
– pół szklanki soku pomarańczowego
– 1 łyżka sproszkowanego, młodego jęczmienia
Wszystkie składniki wrzucam do wysokiego naczynia i blenduję do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji koktajlu.
Na zdrowie! 🙂
Nigdy nie próbowałam młodego jęczmienia. Nie wiedziałam też o jego właściwościach.