A dzisiaj mam dla Was przepis na ulubioną przekąskę moich dzieci a także moją :). Frytki z batata. Moje dzieci je pokochały. Są teraz dostępne wszędzie dlatego wypróbuj już teraz mój przepis!
Składniki:
– 1 duży batat
– 1 łyżeczki suszonego rozmarynu ( dla dzieci możesz pominąć ten składnik)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– sól i pieprz do smaku
Batata obieram ze skórki i kroję jak na tradycyjne frytki (tu z pomocą przydałby się mąż bo bataty są pyszne, ale surowe – twarde jak kamień. Ale jak nie ma go pd ręką to spokojnie dacie radę :), przygotujcie sobie duży i ostry nóż). Przekładam do miski, skrapiam oliwą, posypuję solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Sos koperkowy:
Składniki:
– 1 kubeczek gęstego jogurtu
– 1 łyżka siekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki łączę i dokładnie mieszam.
A Ty próbowałaś już bataty w tej wersji?
Ja też uwielbiam frytki z dyni. Robi się je podobnie, chociaż z batatów smaczniejsze są.
Przyznam się szczerze, że nie serwowałam nigdy swojej rodzinie słodkich ziemniaków. Jestem ciekawa czy moim dzieciakom zasmakują. 🙂