Zachęcam Was do zrobienia przepysznej tarty :). Oszalałam na punkcie tego deseru!
Składniki na kruchy spód
– 180 g mąki przennej
– 2 łyżki cukru pudru
– szczypta soli do smaku
– 100 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 2 łyżki zimnej śmietanki kremówki
Składniki na krem mascarpone
– 500 g sera ziemnego serka mascarpone
– 125 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
– 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: Masło do wysmarowaniu foremki, cukier puder po obsypania tarty i ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, brzoskwinie…
Mąkę przesiewam (aby ją spulchnić i oczyścić z zanieczyszczeń). Do mąki dodaje pokrojone w kostkę (albo starte na tarce) zimne masło, żółtko, sól, kremówkę oraz cukier. Wszystkie składniki rozcieram w palach (albo kruszę widelcem – dokładnie ta samo jak przy robieniu kruszonki). Całość krótko zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuje je na grubość około 0,5 cm placek.
Ciasto przenoszę do ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odkrawam. Ciasto przykrywam folią aluminiową i obciążam np. fasolą czy ryżem (ciasto kruche obciążam aby nie urosło). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ściągam obciążenie i dopiekam je jeszcze przez 15 minut. Po upieczeniu, ciasto wyciągam z piekarnika i czekam do całkowitego wystudzenia.
Zimny serek, śmietankę i cukier ubijam przez ok. 3 – 4 minuty. Wykładam na dno tarty. Na kremie układam obficie owoce. Całość obsypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
A jaki jest Twój ulubiony deser?
Mmmm patrzę na to zdjęcie i już nie mogę doczekać się lata i tych wszystkich pysznych oraz zdrowych owoców!
Wygląda bardzo apetycznie i wakacyjnie! Koniecznie muszę spróbować. A kiedy będzie jakaś historia z życia?
Cześć Kasiu. Koniecznie wypróbuj :). A historia z życia pojawi się ok 28 sierpnia :). Zawsze mi miło czytać wiadomości i komentarze, że czekacie na tą serię :).
Pozdrawiam serdecznie :).