Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Sezon na dynie już w pełni. Zawsze miałam ochotę spróbować jak smakuje zupa z mlekiem kokosowym. W końcu udało mi się ją zrobić :).  Smak jest obłędny i o wiele smaczniejsza z mlekiem kokosowym :).  Zapraszam!

Składniki:

– 1 niezbyt duża dynia hokkaido

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 szklanki mleka kokosowego

– 3 szklanki bulionu warzywnego (albo wrzątku)

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka soku z limonki

– sól i pieprz do smaku

– 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Do posypania: czarny sezam

Dynię kroję w mniejsze kawałki (pozbywając się gniazda nasiennego), cebulę (razem z łupinką) kroję na pół. Dynię, cebulę, ząbki czosnku układam w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrapiam oliwą, obsypuję pieprzem i solą. Piekę przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną dynię (razem ze skórką) przekładam do garnka, dodaję, cebulę (bez łupinek), wyciskam upieczone ząbki czosnku i wlewam bulion. Wszystko dokładnie blenduję. Dodaję kurkumę, ostrą paprykę. Na koniec wlewam sok z limonki i mleko kokosowe. Zupę podaję z czarnym sezamem.

A czy Ty coś już robiłaś w kuchni z dyni?

Krem z dyni z mlekiem kokosowym
5 (100%) 1 głosów

Udostępnij:

1 comment

  1. Krem z dyni z mleczkiem kokosowym mmmniam 🙂 Jeszcze nie próbowałam nigdy z mleczkiem kokosowym. Czas wypróbować!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.