Mam dzisiaj dla was przepis na szybką naturalną kostkę warzywną. Jak nie mam wywaru na zupę, np. pomidorową a w lodówce tylko światło, wrzucam kilka kostek na wodę i bulion gotowy… 🙂
Składniki:
– 1 większa marchewka
– 1 pietruszka
– kawałek selera (wielkości kciuka)
– 1 cebulka szalotka
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 4 liście laurowe
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki naciowej
– 1 łyżeczka pieprzu (mielonego)
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 suszony grzybek
Wszystkie warzywa drobno siekam (albo trę na tarce). Ziele angielskie rozcieram w moździerzu a liście laurowe kruszkę w palcach. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam posiekaną szalotkę. Szalotka powinna się zeszklić. Następnie dodaję marchewkę, seler, pietruszkę, posiekanego grzybka, koncentrat, pokruszone liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, czosnek, pietruszkę naciową oraz tymianek. Duszę wszystko około 10 minut. Całość przekładam do wysokiego naczynia i blenduję na „w miarę możliwie” gładką masę. Zblendowane warzywa wykładam do foremki na lód i zamrażam (foremkę smaruję niewielką ilością oliwy aby po zamrożeniu łatwiej kostki łatwiej wychodziły).
Do czego jej używam? W zasadzie do wszystkiego… Do zup, sosów, zapiekanek…
A Ty robisz w domu sama taką kostkę?
łał! świetny pomysł
Super sprawa szczególnie, że jako dietetyk nie zalecam pacjentom używania sklepowych kostek 😉 Bardzo przyda się na pewno kobietom w ciąży, z którymi pracuję, które cierpią na nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą ;(
świetny patent, na pewno go wykorzystam u siebie. Dzieki!