Przygotowałam dla Was 3 moje ulubione pasty do chleba: pasta z bazylii, pasta z awokado i pasta z pieczonego bakłażana. Polecam je Wam wypróbować koniecznie!
Pasta z bazylii
Bazylia to jedno z moich ulubionych ziół. Uwielbiam jej orzeźwiający smak i zapach.
Składniki:
- liście bazylii – 60 g;
- oliwa z oliwek – 55 g;
- ser parmezan – 60 g (zetrzeć drobno na tarce);
- sól i pieprz do smaku (sam parmezan jest słony dlatego, soli jedynie szczypta do smaku);
- uprażone pestki słonecznika.
Przygotowanie:
Wkładam do blendera liście bazylii, starty na tarce drobniutko ser parmezan, oliwa z oliwek i wszystko miksuje na pastę. Potem doprawiam solą, pieprzem i dodaje na sam koniec uprażone na suchej patelni pestki słonecznika.
Pasta z awokado
Muszę się Wam przyznać, że uwielbiam awokado zwłaszcza na śniadanie. Zawsze je, sobie serwuje z jajkiem sadzonym lub właśnie w formie pasty na kanapkę.
Składniki:
- 2 owoce awokado;
- 6-8 pomidorków koktajlowych;
- pół małej czerwonej cebuli;
- sok z połówki cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ta pasta nie wymaga nawet użycia blendera. Dojrzałe awokado rozgniatam widelcem na miazgę. Dodaje pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w talarki pomidory koktajlowe, skrapiam sokiem z połówki cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Bardzo prosta i szybka pasta do przygotowania.
Pasta z bakłażana
Ojczyzną bakłażana są Indie. Jedynym daniem jakie uwielbiam przygotowywać z tego warzywa jest właśnie pasta z pieczonego bakłażana. Naprawdę wam ją polecam, ponieważ smak jest wyborny. Podaje ją na żytnim chlebie z dodatkiem plastrów ogórka kiszonego. Jeden ząbek czosnku jest dla mnie wystarczający. Jeśli lubisz mniej wyrazisty smak użyj 1/2 ząbka czosnku. Bakłażany przed pieczeniem obieram ze skórki.
Składniki:
- 2 duże bakłażany;
- jeden ząbek czosnku;
- 2 małe łyżeczki pasty tahini;
- szczypta soli i pieprzu do smaku;
- oliwa z oliwek (10 g do polania bakłażanów przed włożeniem do piekarnika i 10 g oliwy przed zblendowaniem wszystkich składników na pastę).
Przygotowanie:
Najpierw zajmuję się bakłażanami. Rozgrzewam sobie piekarnik do 180 stopni C. Bakłażany kroje w talarki i obieram je ze skórki. Ten sposób osobiście dla mnie jest najwygodniejszy i najlepiej mi się sprawdza. Następnie układam je w naczyniu żaroodpornym i skrapiam dobrą oliwą z oliwek. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40 minut.
Kiedy bakłażany są już gotowe, wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekładam do blendera, dodaje wyciśnięty przez praskę czosnek, 10 g oliwy z oliwek i dwie małe łyżeczki pasty tahini. Wszystko ze sobą miksuję na jednolitą pastę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Przekładam do naczynia. Potem na pyszny żytni chlebek :).
Życzę smacznego! Pasta ta jest godna przygotowania i zapewniam, że będziecie zachwyceni jej smakiem.
Pasta z bazylii jest łagodna w smaku, dwie pozostałe są bardziej wyraziste. Uwielbiam je przygotowywać i goszczą na moim stole dość często. Są szybkie w przygotowaniu, zdrowe, z prostych i dostępnych składników. Wybornie smakują. Podobne przepisy na różnego rodzaju pasty do chleba i nie tylko znajdziecie w serwisie przepisy.pl
A jakie są Twoje ulubione pasty do chleba?
Bardzo dobre przepisy, Polecam każdemu 🙂
Ja uwielbiam pastę s kurkami 🙂
Najprostsze są zawsze najlepsze 😀
Pasta z awokado numer 1 Zaraz po tym pasta z bazylii <3 Uwielbiam zapach świeżej bazylii!