Moje 3 ulubione pasty do chleba

Przygotowałam dla Was 3 moje ulubione pasty do chleba: pasta z bazylii, pasta z awokado i pasta z pieczonego bakłażana. Polecam je Wam wypróbować koniecznie!

Pasta z bazylii

Bazylia to jedno z moich ulubionych ziół. Uwielbiam jej orzeźwiający smak i zapach.

Składniki:

  1. liście bazylii – 60 g;
  2. oliwa z oliwek – 55 g;
  3. ser parmezan – 60 g (zetrzeć drobno na tarce);
  4. sól i pieprz do smaku (sam parmezan jest słony dlatego, soli jedynie szczypta do smaku);
  5. uprażone pestki słonecznika.

 

Przygotowanie:

Wkładam do blendera liście bazylii, starty na tarce drobniutko ser parmezan, oliwa z oliwek i wszystko miksuje na pastę. Potem doprawiam solą, pieprzem i dodaje na sam koniec uprażone na suchej patelni pestki słonecznika.

Pasta z awokado

Muszę się Wam przyznać, że uwielbiam awokado zwłaszcza na śniadanie. Zawsze je, sobie serwuje z jajkiem sadzonym lub właśnie w formie pasty na kanapkę.

Składniki:

  1. 2 owoce awokado;
  2. 6-8 pomidorków koktajlowych;
  3. pół małej czerwonej cebuli;
  4. sok z połówki cytryny;
  5. sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Ta pasta nie wymaga nawet użycia blendera. Dojrzałe awokado rozgniatam widelcem na miazgę. Dodaje pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w talarki pomidory koktajlowe, skrapiam sokiem z połówki cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Bardzo prosta i szybka pasta do przygotowania.

Pasta z bakłażana

Ojczyzną bakłażana są Indie. Jedynym daniem jakie uwielbiam przygotowywać z tego warzywa jest właśnie pasta z pieczonego bakłażana. Naprawdę wam ją polecam, ponieważ smak jest wyborny. Podaje ją na żytnim chlebie z dodatkiem plastrów ogórka kiszonego. Jeden ząbek czosnku jest dla mnie wystarczający. Jeśli lubisz mniej wyrazisty smak użyj 1/2 ząbka czosnku. Bakłażany przed pieczeniem obieram ze skórki.

Składniki:

  1. 2 duże bakłażany;
  2. jeden ząbek czosnku;
  3. 2 małe łyżeczki pasty tahini;
  4. szczypta soli i pieprzu do smaku;
  5. oliwa z oliwek (10 g do polania bakłażanów przed włożeniem do piekarnika i 10 g oliwy przed zblendowaniem wszystkich składników na pastę).

 

Przygotowanie:

Najpierw zajmuję się bakłażanami. Rozgrzewam sobie piekarnik do 180 stopni C. Bakłażany kroje w talarki i obieram je ze skórki. Ten sposób osobiście dla mnie jest najwygodniejszy i najlepiej mi się sprawdza. Następnie układam je w naczyniu żaroodpornym i skrapiam dobrą oliwą z oliwek. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40 minut.

Kiedy bakłażany są już gotowe, wyjmuję je z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekładam do blendera, dodaje wyciśnięty przez praskę czosnek, 10 g oliwy z oliwek i dwie małe łyżeczki pasty tahini. Wszystko ze sobą miksuję na jednolitą pastę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Przekładam do naczynia. Potem na pyszny żytni chlebek :).

Życzę smacznego! Pasta ta jest godna przygotowania i zapewniam, że będziecie zachwyceni jej smakiem.

Pasta z bazylii jest łagodna w smaku, dwie pozostałe są bardziej wyraziste. Uwielbiam je przygotowywać i goszczą na moim stole dość często. Są szybkie w przygotowaniu, zdrowe, z prostych i dostępnych składników. Wybornie smakują. Podobne przepisy na różnego rodzaju pasty do chleba i nie tylko znajdziecie w serwisie przepisy.pl 

A jakie są Twoje ulubione pasty do chleba?

Moje 3 ulubione pasty do chleba
4.8 (96%) 5 głosów

Udostępnij:

1 comment

  1. Pasta z awokado numer 1 Zaraz po tym pasta z bazylii <3 Uwielbiam zapach świeżej bazylii!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.