Przygotowałam dla Was propozycję na domowe hamburgery. Wersja mięsna i wege. Zapraszam!
Składniki:
– 8 bułeczek z przepisu NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW
– sałata (rzymska, roszponka, masłowa, lodowa – jakakolwiek)
– majonez
– ketchup
– czerwona cebula pokrojona w krążki
– kilka łyżek oleju rzepakowego
Składniki do hamburgerów:
– 700 g wołowiny (np. antrykot)
– 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
– 1 żółtko
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1/3 szklanki wody mineralnej
Mięso na hamburgery powinno być przerośnięte tłuszczykiem (absolutnie nie może to być polędwica czy ligawa). Tłuszczyk w mięsie to taki klei, który scala wszystko.
Cebulkę drobno siekam. Mięso mielę i dodaję posiekaną cebulę, pieprz, sól, musztardę, czosnek, żółtko. Wszystko dokładnie wyrabiam ręką. Na koniec wlewam wodę ale nie na raz – po trochu. Chodzi o to aby kotlety były soczyste. Mięso dzielę na 7 – 8 równych części, formuję kotlety (jak na mielone tylko, że okrągłe). Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 3 minuty z każdej strony.
Bułeczki przekrawam na połówki. Połówki smaruję majonezem i na każdej kładę porcję sałaty (do majonezu się przyklei). Na dolnej połówce bułki z majonezem i sałatą układam mięso, kleks ketchupu, pomidora, czerwoną cebulę. Wierzch przykrywam drugą częścią bułki (z majonezem i sałatą)
Składniki do wege burgerów:
– kilka plastrów bakłażana (każdy o grubości ok 1,5 cm)
– sól i pieprz
– łyżka oleju lub oliwy
Plastry bakłażana obsypuję solą i czekam aż puści ten swój goryczkowaty smak (trwa to około 15 minut). Po tym czasie snów solę i pieprzę. Smażę z każdej strony przez około 5 minut.
Zasada składania bugera jest dokładnie taka sama jak przy tym z mięsem.
A Ty którą wersję wybierasz? 🙂
Dla mnie wege zdecydowanie 🙂