Sezon na dynie już w pełni. Zawsze miałam ochotę spróbować jak smakuje zupa z mlekiem kokosowym. W końcu udało mi się ją zrobić :). Smak jest obłędny i o wiele smaczniejsza z mlekiem kokosowym :). Zapraszam!
Składniki:
– 1 niezbyt duża dynia hokkaido
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 3 szklanki bulionu warzywnego (albo wrzątku)
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z limonki
– sól i pieprz do smaku
– 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Do posypania: czarny sezam
Dynię kroję w mniejsze kawałki (pozbywając się gniazda nasiennego), cebulę (razem z łupinką) kroję na pół. Dynię, cebulę, ząbki czosnku układam w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrapiam oliwą, obsypuję pieprzem i solą. Piekę przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną dynię (razem ze skórką) przekładam do garnka, dodaję, cebulę (bez łupinek), wyciskam upieczone ząbki czosnku i wlewam bulion. Wszystko dokładnie blenduję. Dodaję kurkumę, ostrą paprykę. Na koniec wlewam sok z limonki i mleko kokosowe. Zupę podaję z czarnym sezamem.
A czy Ty coś już robiłaś w kuchni z dyni?
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym mmmniam 🙂 Jeszcze nie próbowałam nigdy z mleczkiem kokosowym. Czas wypróbować!