Kisiel dla dzieci – zupełnie naturalny!

Część z was zapewne już widziała krótką zapowiedź na facebooku na temat przepisu na kisiel dla dzieci. Odzew w komentarzach był dość spory i byłyście bardzo zainteresowane tym przepisem. Dopracowałam proporcje i dzisiaj kisiel w roli głównej. Bardzo szybko się go przygotowuje, jest naturalny, smaczny i przede wszystkim z naszych sezonowych polskich jabłek. Natalia się nim zajada, bardzo jej smakuje.

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki wody
  • kostka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kurkumy
  • pół małej łyżeczki mielonego cynamonu
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

Obieram ze skórki 2 duże jabłka i kroje je w kostkę. W miedzy czasie doprowadzam do wrzenia 1,5 szklanki wody w małym rondelku. Do gotującej się wody wrzucam pokrojone jabłka, dodaję jedną kostkę cukru trzcinowego i sok z cytryny. Rondelek przykrywam i gotuję chwilę tak by owoce zmiękły. Potem odstawiam i blenderuję tak by powstała z tego konsystencja przecieru.

Do kubka wlewam pół szklanki zimnej wody, dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, szczyptę kurkumy, pół małej łyżeczki cynamonu i wszystko mieszam ze sobą, tak by maka się rozpuściła i nie powstały grudki.

Teraz otrzymany przecier z jabłek znajdujący się w rondelku stawiam na ogień i wlewam do niego mieszankę jaka powstała mi z mąki ziemniaczanej w kubku. Mieszając doprowadzam do zagotowania tak by kisiel zgęstniał. Gotowy kisiel przelewam do salaterki i podaje na ciepło.

DSC_0004

Robicie takie przysmaki dzieciom? Lubią?

Kisiel dla dzieci – zupełnie naturalny!
Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

25 comments

  1. Witam serdecznie,
    Mam pytanie mój synek niedługo kończy 9 miesięcy i niestety z małego obżartucha zmienił się w niejadka. Początkowo była to kwestia zębów ale już dwa ząbki wyszły a mał wciąż nie chce jeść. Bardzo proszę o radę

  2. Asiu, gdyby Tobie się jeszcze rzuciło coś w oczy ciekawego to pisz śmiało proszę! Pozdrawiam serdecznie

  3. Aniu, kisiel wygląda smakowicie. Na razie zrobię dla siebie i męża, a synkowi, jak będzie miał już roczek. Synkowi robię z samego jabłuszka, wody i mąki ziemniaczanej. Czasem kisielek robię też z soczku dla niemowląt. Ciekawe pomysły na obiadki i deserki dla niemowląt są w książce ,, U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt,, autorstwa Marty Jas-Baran i Tamary Chorążyczewskiej. Często z niej korzystam. Jak tytuł wskazuje, przepisy głównie dla niemowlaków, choć niektóre można wykorzystać dla starszych dzieci. Książka jest pięknie wydana, przejrzysta, ładne zdjęcia , poza przepisami zawiera również dużo cennych wskazówek. Aż chce się gotować:).

    1. Asiu dziękuję za polecenie tej książki, bardzo chętnie się jej przyjrzę 🙂

      1. Zapomniałam jeszcze napisać, że książka jest dostępna w Empiku, ja przynajmniej tam kupowałam, więc można na spokojnie przejrzeć, czy odpowiada.

        1. Dzięki Asiu, przy najbliższej okazji zajrzę do empiku bo bardzo mnie zaciekawiłaś tą pozycją, zwłaszcza, że jestem na etapie poszukiwania przepisów na desery dla dzieci 🙂

          1. Proszę Aniu:) Miłych poszukiwań Ci życzę:)

  4. Sama chętnie taki kisiel zjem 🙂

  5. U nas naszczeście miód jest dobrze tolerowany 🙂 Więc dziś na deserek zaserwuje małej kisiel ;D Ja osobiście nie lubię ale może córci posmakuje ;D Zawsze to miła odmiana deserowa 😉

    1. Ten kisiel jest naturalny i smakuje zupełnie inaczej 🙂

  6. przepis super na pewno skorzystam tym bardziej ze mam jabłoń na ogródku. ja czasami synkowi robie budyn, moj mial 9 miesiecy jak mu pierwszy raz dalam. robie podobnie jak kisiel tyle ze z mleka i na razie dawałam tylko odrobine laski wanilii i cukier trzcinowy ale myślę czy by nie dodawać musu z owoców póki jeszcze można dostać nasze świeże.

    1. Ja też jestem za dawaniem sezonowych owoców póki jeszcze są :). Tasiu powiedz mi, gdzie kupiłaś laski wanilii? Ja miałam problem z dostępnością.

      1. Już mi się udało zakupić laskę wanilii, w tesco znalazłam 🙂

      2. Ja wanilię kupuję hurtowo na allegro. Używam jej bardzo dużo w kuchni, a zakup jednej laski za 10zł lub więcej doprowadziłby mnie do ruiny! W tej cenie mogę mieć 5szt! A kisiel mój synek zajada od 8 miesiąca życia. Najlepszy wiśniowy – zapasy wiśni w syropie mamy, a i mrożone wiśnie w sklepach są, więc zima nam nie straszna. Wypróbuj wiśniowy!

        1. Narobiłaś smaka na wiśniowy, wypróbuję. Szukałam wanilii bo robiłam powidła z gruszek, jabłek i śliwek. Do gruszek dorzuciłam laskę wanilii, wyszedł niesamowity smak. Skorzystam z Twojej podpowiedzi i następnym razem zamówię na allegro :).

  7. A od ilu miesięcy można podawać taki deserek ?? 😉

    1. Po 10 miesiącu można podawać (opcjonalnie z dodatkiem cukru). Były tutaj też pytania czy można zastąpić cukier miodem. Miód bezwzględnie nie powinien być podawany dzieciom do 12 miesiąca życia.

  8. No to jutro mamy pomysl na deser….prosimy wiecej przepisow pozdrawiam serdecznie!

  9. Czy zamiast cukru trzcinowego mogę dodać coś innego? Np. cukier kryształ albo miód?

    1. Cukier kryształ może być jak najbardziej. Jeśli chodzi o miód to ja bym była ostrożniejsza, jest on silnym alergenem. Bezwzględnie nie powinien być podawany dzieciom do 12 miesiąca życia. Po skończeniu przez dziecko 12 miesiąca już można stopniowo podawać. Można też w ogóle nie dodawać cukru, to zależy od Ciebie.

  10. Super przepis, na pewno wypróbuję. 🙂 Proszę o więcej pomysłów na desery i obiady dla rocznego dziecka. Pozdrawiam – mama Kingi.

    1. Taki mam plan, chciałabym dodawać przepisy na dobre smakołyki dla maluchów 🙂

Dodaj komentarz