Przepis na 3 fit sałatki dla mamy

Sałatka słoikowa to trochę taki rodzaj „DANIA NAWINIE” – wrzucam do niej wszystko co się nawinie 🙂 Jeśli zostało Ci trochę makaronu z obiadu czy kurczaka – użyj go!!!

Ogólna zasada komponowania sałatki słoikowej jest taka: na dno wlewam sos, potem twarde warzywa (tj: seler naciowy, cieciorka, rzodkiewka, ogórek), miękkie warzywa czy dodatki (tj: gotowany brokuł, makaron czy kasza), zielenina i pestki. Cała reszta jest Waszą twórczą  inwencją.

Sałatka w słoiku to świetny pomysł na lunch do pracy albo wtedy kiedy jedziesz na miasto i
„za chiny ludowe” nie chcesz zjeść frytek czy tłustego burgera.

Wyciągasz słoik z torebki, kilka razy potrząsasz żeby sos całkowicie połączył się z resztą zawartości i GOTOWE 

Składniki na vinegret (porcja do jednej sałatki):

– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z limonki (ewentualnie z cytryny)
– skórka otarta z połowy limonki
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
– szczypta pieprzu
– szczypta soli

Wszystkie składniki wlewam do słoika, zakręcam i dokładnie mieszam (jak w shakerze).

Składniki na pierwszą sałatkę (z selerem naciowym, jabłkiem i kurczakiem):

– winegret
– 1 łodyga selera naciowego
– ½ jabłka
– 4 -5 winogron
– ½ gotowanej piersi z kurczaka
– kilka listków roszponki (dla urozmaicenia może być każda inna sałata)
– łyżka pestek ze słoneczka czy orzechów (jakichkolwiek)

Wszystkie składniki myję. Seler kroję w pół cm kawałki. Jabłka nie obieram, kroję w kostkę,
kurczaka kroję albo „szarpię” w palcach. Na dno słoika wlewam porcję sosu, na to seler,
jabłko, winogrona, kurczak, roszponka a na sam wierzch oliwki. Zakręcam słoik.

Składniki na drugą sałatkę (z cieciorką, fetą i pomidorkami koktajlowymi):

– winegret
– 5 – 6 pomidorków koktajlowych
– czubata łyżka cieciorki (u mnie ze słoika)
– 1 ogórek gruntowy (1/3 szklarniowego)
– łyżka czarnych oliwek
– kilka listków szpinaku „baby”
– 2 plasterki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– 1 łyżka fety

Wszystkie składniki myję. Ogórka kroję w kostkę. Na dno słoika wlewam porcję sosu, na to
pomidorki, cieciorkę, ogórka, czarne oliwki, szpinak, cebula i pokruszona feta. Zakręcam
słoik.

Składniki na trzecią sałatkę (z makaronem, czarnymi oliwkami i mozzarellą):

– vinegret
– 2 – 3 rzodkiewki
– 1 ogórek gruntowy (1/3 szklarniowego)
– 2 łyżki ugotowanego makaronu (rurek, kokardek, kolanek…)
– kilka listków roszponki
– 4 – 5 kulek mini mozzarelli
– łyżka czarnych oliwek

Warzywa myję. Rzodkiewki kroję w ósemki, ogórka w kostkę. Oliwki i mozzarellki odcedzam a makaron został mi z wczorajszego obiadu. Na dno słoika wlewam porcję sosu, na
to rzodkiewki, ogórek, makaron, roszponkę, mini mozarrelli a na sam wierzch oliwki.
Zakręcam słoik.

SMACZNEGO!

Przepis na 3 fit sałatki dla mamy
5 (100%) 3 głosów

Udostępnij:

1 comment

  1. Bardzo apetyczne! Szczególnie podoba mi się ta z cieciorką, ponieważ cieciorkę bardzo lubię! Mam taki słoiczek w domu, ale zazwyczaj używam go do koktajlu czy wody 😉 Wypróbuję jak smakuje sałatka.

Dodaj komentarz