Przepis na hamburgery w dwóch wersjach (z wołowiną i wege)

Przygotowałam dla Was propozycję na domowe hamburgery. Wersja mięsna i wege. Zapraszam!

Składniki:

– 8 bułeczek z przepisu NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW

– sałata (rzymska, roszponka, masłowa, lodowa – jakakolwiek)

– majonez

– ketchup

– czerwona cebula pokrojona w krążki

– kilka łyżek oleju rzepakowego

 

Składniki do hamburgerów:

– 700 g wołowiny (np. antrykot)

– 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżeczka suszonego czosnku

– 1 żółtko

– 1/2 czerwonej cebuli

– 1/3 szklanki wody mineralnej

Mięso na hamburgery powinno być przerośnięte tłuszczykiem (absolutnie nie może to być polędwica czy ligawa). Tłuszczyk w mięsie to taki klei, który scala wszystko.

Cebulkę drobno siekam. Mięso mielę i dodaję posiekaną cebulę, pieprz, sól, musztardę, czosnek, żółtko. Wszystko dokładnie wyrabiam ręką. Na koniec wlewam wodę ale nie na raz – po trochu. Chodzi o to aby kotlety były soczyste. Mięso dzielę na 7 – 8 równych części, formuję kotlety (jak na mielone tylko, że okrągłe). Na patelni rozgrzewam olej i smażę przez około 3 minuty z każdej strony.

Bułeczki przekrawam na połówki. Połówki smaruję majonezem i na każdej kładę porcję sałaty (do majonezu się przyklei). Na dolnej połówce bułki z majonezem i sałatą układam mięso, kleks ketchupu, pomidora, czerwoną cebulę. Wierzch przykrywam drugą częścią bułki (z majonezem i sałatą)

 

Składniki do wege burgerów:

– kilka plastrów bakłażana (każdy o grubości ok 1,5 cm)

– sól i pieprz

– łyżka oleju lub oliwy

Plastry bakłażana obsypuję solą i czekam aż puści ten swój goryczkowaty smak (trwa to około 15 minut). Po tym czasie snów solę i pieprzę. Smażę z każdej strony przez około 5 minut.

Zasada składania bugera jest dokładnie taka sama jak przy tym z mięsem.

A Ty którą wersję wybierasz? 🙂

Przepis na hamburgery w dwóch wersjach (z wołowiną i wege)
5 (100%) 1 głosów

Udostępnij:

1 comment

  1. Dla mnie wege zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz