Chcesz poznać mój przepis na spaghetti bolognese?

Gdzieś przeczytałam, że dobra organizacja przy małym szkrabie to droga do osiągnięcia sukcesu w macierzyństwie. U mnie z organizacją myślę, że nie jest  najgorzej, ale czasem wkrada się mały chaos.

Muszę się przyznać, że moim najsłabszym punktem w organizacji jest czas na przygotowanie obiadu. Zawsze się głowie i troje co można szybkiego i smacznego przygotować dla siebie i męża. Natalia jak na razie  pije tylko mleczko :).  Mimo tego, że karmię piersią to nie trzymam  już takiej restrykcyjnej diety, jak na początku. Staram się jednak nadal ograniczać smażone potrawy i ciężkostrawne produkty. Na szczęście malutka nie miewała i nie ma kolek do tej pory.

Uwielbiam kuchnie włoską i dzisiaj chciałabym wam przedstawić mój przepis na spaghetti bolognese. Niby banalnie powiecie … a dla początkującej mamy samej opiekującej się maleństwem  bywa czasem dużym wyzwaniem.

Zawsze  robię więcej sosu i zamrażam tak by wykorzystać sobie go innego dnia jak czasem braknie czasu na gotowanie.

Ty oczywiście możesz zrobić sos wykorzystując tylko połowę składników.

Jakie składniki  będą potrzebne? (na 4 porcje)

– 2 puszki pomidorów (pomidory w całości lub krojone)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku ( ja obecnie robię bez czosnku)
– 500g mięsa mielonego np. z łopatki
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka mielona słodka, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek
– szczypiorek do posypania lub starty parmezan
– opakowanie makaronu spaghetti (wykorzystaj według własnego uznania)

Sposób wykonania krok po kroku:
1.   Obieram cebulę, kroję ją w kostkę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę ją przez 5 minut tak aby lekko się zeszkliła.
2.  Następnie wrzucam na patelnię 500 g mięsa mielonego i drewnianą łyżką rozdzielam je, rozdrabniam na mniejsze kawałeczki i smażę przez ok. 30 minut tak, żeby mięso ładnie zbrązowiało.
3.    Kolejno wrzucam na patelnię pomidory z puszki i mieszam wszystko ze sobą, dodaje małą czubatą łyżeczkę cukru i doprowadzam do wrzenia, później zmniejszam ogień i duszę tak długo aż odparuje przecier z pomidorów. Nawet do 1,5 godziny.
4.    Na końcu doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami.
5.    Makaron gotuję al dente, polewam sosem i posypuje szczypiorkiem lub startym parmezanem.

 2937154e2d4811e3b9a022000a1fa535_7

95496aac2d4811e38d3d22000a9e17ac_7

 

A jakie jest Twoje popisowe danie? Co najbardziej lubisz przygotowywać?

 

Chcesz poznać mój przepis na spaghetti bolognese?
Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

2 comments

  1. U nas obiad to również „kluczowa” część dnia – musi być i już! Spaghetti jest u nas daniem szybkim i sprawdzonym – jeśli brak innych pomysłów, robimy właśnie takie kluchy!

  2. Dzisiaj polecam kluseczki z dynią, proste, sprawdzone, bardzo szybkie danie, w sam raz dla zabieganej mamy. Spróbuj, a na pewno polubisz.

Skomentuj maniamamowania Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.