Suplementacja w ciąży. Dlaczego jest ważna?

Ciąża to szczególny okres w życiu każdej z nas. W naszym organizmie zachodzi mała rewolucja, zmienia się też zapotrzebowanie na różne składniki. Przestrzeganie zdrowej diety oraz dbanie o odpowiedni poziom witamin to obowiązek każdej ciężarnej. Tylko w ten sposób możemy oddać dziecku to, co najcenniejsze z naszego organizmu. Jak się odżywiać w tym okresie, czego unikać, a co jest wskazane? Poznajcie zasady, którymi ja się kierowałam zarówno w ciąży z Natalką jak i z Ninką.

JEDZ WARZYWA I OWOCE

Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne zwiększa się nawet o 100%. Szczególnie polecane przez dietetyków są maliny, cytrusy, czarna porzeczka – bogate źródło witaminy C, wspomagającej odporność i pomagającej przyswajać żelazo. Warto także spożywać buraki – zapobiegające anemii; czosnek, będący naturalnym antybiotykiem czy warzywa strączkowe (np. groszek, fasola, soczewica), wspomagające trawienie i regulujące poziom cholesterolu.

ŚNIADANIE – WAŻNY POSIŁEK W CIĄGU DNIA

Wiele z nas na co dzień nie ma czasu, aby spokojnie zjeść obfite i zdrowe śniadanie. W ciąży powinnyśmy zmienić te przyzwyczajenia. Śniadanie to najważniejszy posiłek, zapewniający nam energię i siłę na cały dzień. Zwolnij tempo i pamiętaj o śniadaniu!

JEDZ DUŻO BIAŁKA

Włącz do swojej diety produkty mleczne oraz ich przetwory, stanowiące doskonałe źródło wapnia. Do picia polecane jest nie tylko mleko, ale także maślanki, kefiry, jogurty. Najlepiej wybierać te w wersji naturalnej – bez cukru. Nie zapominaj o jajkach – spożywaj jednak nie więcej niż 3-4 sztuki tygodniowo.

UNIKAJ TŁUSZCZÓW ZWIERZĘCYCH

Unikaj margaryny i smalcu, które zawierają niezdrowe tłuszcze tzw. izomery trans. Ograniczone ich spożycie sprawi, że unikniesz nadwagi i problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem. Zamiast tego sięgaj po oleje roślinne, oliwę z oliwek czy tłuszcz rybi.

PAMIĘTAJ O PRODUKTACH ZAKAZANYCH

Bezwzględnie unikaj:

  • surowych produktów – ryb, owoców morza (sushi), mięsa (np. tatara) – ryzyko zakażenia toksoplazmozą, bakteriami lub pasożytami;

 

  • napojów przetworzonych np. coca coli;

 

  • serów pleśniowych – niosą ryzyko zakażenia bakteriami Listerii;

 

  • surowych jaj, niepasteryzowanego mleka – mogą być zakażone salmonellą.

 

WŁĄCZ ODPOWIEDNIĄ SUPLEMENTACJĘ

Dieta w ciąży powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego należy zadbać przede wszystkim o suplementację:

 

  • jodu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych;

 

  • witaminy D, wspomagającej funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego, a także odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost i rozwój kości u dziecka;

 

  • kwasu foliowego, który pomaga w produkcji krwi oraz wspomaga odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego;

 

  • DHA, który jest odpowiedzialny za rozwój mózgu oraz oczu u płodu;

 

  • magnezu, który reguluje przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, a także wpływa na prawidłową gospodarkę mineralną kości.

 

To składniki pozytywnie wpływające na rozwój dziecka, które należy suplementować ze względu na potwierdzone duże ryzyko występowania ich niedoboru w populacji. W ciąży z Ninką lekarz ginekolog zalecił mi preparat Mamadha Premium+  który zapewnił mi odpowiednie dawki wszystkich wymienionych wyżej składników. Dodatkowo zawiera on w swym składzie większe dawki DHA i witaminy D3 oraz L-metylofolian wapnia. L-metylofolian wapnia to lepiej przyswajalna forma kwasu foliowego gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm, przeznaczona przede wszystkim dla kobiet planujących ciążę, w ciąży (również zagrożonej porodem przedwczesnym) oraz karmiących piersią. Dzięki temu miałam pewność, że dostarczam Nince wszystko co najlepsze dla jej rozwoju i zdrowia. Co istotne, preparat ten nie zawiera żelaza, którego suplementacja powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza, gdyż jego nadmiar może prowadzić do cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego czy nawet przedwczesnego porodu. W składzie nie ma również witaminy A, której zbyt duże stężenie może być toksyczne dla płodu, wywołując wady twarzoczaszki, wodogłowie, małogłowie oraz wady krążenia.

Dieta kobiet w ciąży i karmiących piersią jest niezwykle ważna. Musi być zbilansowana i dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Od tego jak będziemy się odżywiać zależy przecież nie tylko nasze samopoczucie, ale przede wszystkim zdrowie i życie naszego dziecka. W tym szczególnym okresie warto więc zapewnić sobie produkty najlepsze jakościowo. Kierujcie się zasadą: zdrowa mama – zdrowe dziecko.

 

*wpis powstał przy współpracy z Adamed, producenta Mamadha

Suplementacja w ciąży. Dlaczego jest ważna?
5 (100%) 5 głosów

Udostępnij:

6 comments

  1. O spożywaniu jodu w ciąży nie słyszałam wcześniej. Lekarka przepisała go mojemu rocznemu synowi by wspomóc prace tarczycy. Teraz wiem, że jod jest bardzo ważny w diecie i kobiety w ciąży powinny go spożywać.

  2. Ja także stosowałam suplementy diety w ciąży. Na początku był to kwas foliowy a potem witaminy bo moje badania wyszły fatalnie. Dodatkowo jadłam kwasy omega-3.

  3. Od kiedy jestem w ciąży a to już czwarty miesiąc to dbam o siebie jak nigdy wcześniej. Bardzo uważam na to co jem, więszką wagę przywiązuję do produktów które lądują na moim talerzu, oboje z mężem nauczyliśmy się odżywiać zdrowo i zamawiamy dużo produktów z ekopiramidy. Mój lekarz właśnie przestrzegał mnie przed odpowiedzialnym żywieniem bo nie karmię juz tylko siebie i o suplementacji, żebym nie zapominała, że mój organizm potrzebuje więcej witamin niż wcześniej.

  4. Nie znam kobiety, której lekarz nie zalecił witamin w ciąży. Teraz to norma. Ja tez brałam witaminy i zwłaszcza dha, nie chciałam ryzykować.

  5. Jestem w 6tyg ciąży z drugim dzieckiem przy pierwszym nie przywiązaywałam wagi do suplementacji ( Choć lekarz mnie uczulał )

    Mamy problemy z płucami z pierwszym synkiem nie wiem czy to powod braku supelmentacji 🙁

    Twój artykułu jeszcze bardziej utwerdza mnie że suplementacja jest bardzo wazna.

    Pozdrowianie Monia

    PS. Aniu w jakiej aptece kupowałaś ten preparat ? Obleciała w galeri 3 apteki i brak 🙁

Skomentuj Monia i Fifka Anuluj pisanie odpowiedzi

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.