Szybka przekąska z pastą z awokado

Dzisiaj mam dla was propozycję na przekąskę z użyciem pasty z awokado. Pasta jest naprawdę szybka do przygotowania. Możemy ją także wykorzystać do smarowania pieczywa w alternatywnie dla masła. Zanim jednak podam przepis warto przeczytać moje info na temat tego:

Jakie awokado wybrać?

Awokado musi być dojrzałe, miękkie – czyli po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.

Jak obieram awokado?

Umyte awokado przekrawam wzdłuż na dwie połowy, nacinam je do pestki. Połówki awokado przekręcam w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu awokado się rozłamie na dwie części i w jednej z połówek zostanie pestka.  Pestkę lekko podważam łyżką i wyjmuję. Następnie łyżką stołową oddzielam miąższ od skórki.

Przepis na przekąskę z pastą z awokado:

Składniki:

  • 3-4 owoce awokado
  • ząbek czosnku
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • 1 papryka
  • kiełki rzodkiewki lub inne

Wykonanie pasty z awokado: Miąższ z awokado, jajo ugotowane na twardo rozgniatam widelcem, dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.

Kiedy pasta z awokado jest już gotowa wypełniamy ją przekrojone na pół połówki papryki i na sam wierzch dajemy kiełki rzodkiewki lub inne według własnego uznania. Przekąska gotowa!

Smacznego.

DSC_1160

 

A jak jest Twoja ulubiona przekąska?

Zagłosuj na ten post

Udostępnij:

3 comments

  1. Przepyszna przekąska, naprawdę super!

  2. niestety moje dzieci nie przepadają za awokado, ale może to wina kiepskiej kucharki 🙂

Dodaj komentarz