Jak zrobić lody bez cukru dla dzieci? Moje dwa sprawdzone sposoby.

Mam dla was bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na naturalne lody dla dzieci bez dodatku cukru. Sama po swoim dziecku widzę jak je uwielbia i mogłaby jeść je codziennie. Ten weekend ma być wyjątkowo upalny dlatego z takiego deseru Twoje dziecko na pewno będzie w pełni zadowolone i poprosi o dokładkę :).

Pokażę wam tutaj dwa sposoby na lody, które stosuję.

I sposób z wykorzystaniem świeżych i dojrzałych owoców.

Oczywiście to z jakich owoców przygotujesz lody zależy od tego jakie owoce lubi Twój maluch. Warto jednak wykorzystać dojrzałe już banany, które same w sobie są słodkie i dzieci je uwielbiają. Proporcje też zależą od Ciebie. Ja przygotowałam lody wielowarstwowe z użyciem kilku rodzajów owoców, Ty możesz przygotować jednolite z jednego tylko rodzaju. Wszystko zależy od Ciebie i od upodobań Twojego dziecka.

Co wykorzystałam do przygotowania lodów?

  • duża garść malin;
  • duża garść jagód;
  • 3 śliwki (należy je wcześniej obrać ze skórki i usunąć pestkę);
  • 2-3 dojrzałe żółte banany

DSC_1097

I krok

Umyte owoce blenduję każdy rodzaj osobno. Czyli do jednej salaterki  wlewam mus jagodowy, do drugiej malinowy, do trzeciej bananowy i do czwartej śliwkowy.

DSC_1117

II Krok

Teraz wykorzystuję foremki na lody, które zakupiłam w IKEA, ale pewnie w innym marketach też bez problemu je dostaniecie jeśli ich jeszcze nie macie w domu.

DSC_1112

III Krok

Foremki wypełniam zblendowanymi musami warstwowo. Wtedy wyjdą nam kolorowe lody owocowe. Moje dziecko takie lubi, ale jak mówię wszystko zależy od waszych preferencji i dziecka.

DSC_1138

IV Krok

Teraz wkładam patyczki zanurzając je w musie i tak przygotowane foremki należy włożyć do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

DSC_1139

Mnie jeszcze musu zostało więc wykorzystałam  foremki do lodu.

DSC_1146

Krok V

A tak wyglądają już lody po wyciągnięciu z zamrażalnika.  Instrukcja: Przed wyciągnięciem loda z foremki pamiętać należy o ogrzaniu w rękach foremki przez kilka minut.

DSC_1099

DSC_1104

II sposób z wykorzystaniem mrożonych owoców.

DSC_1151

Co będzie potrzebne?

  • garść mrożonych jagód
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych dojrzałych bananów (należy je sobie dzień wcześniej pokroić i zamrozić)

DSC_1163

Wykonanie: Mrożone owoce wrzucamy do blendera, (który przystosowany jest do kruszenia lodu) i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i dekorujemy borówkami amerykańskimi.

DSC_1218

CSC_1220

CSC_1221

Zachęcam was do zrobienia takich lodów dzieciom :). Smacznego!

A jakie słodycze lubi Twoje dziecko?

Jak zrobić lody bez cukru dla dzieci? Moje dwa sprawdzone sposoby.
2 (40%) 2 głosów

Udostępnij:

8 comments

  1. Robiłam już takie bananowe, blendując mrożone banany. Ale tak jak widać u Ciebie na zdjęciu, ta masa jest dosyć rzadka. Pierwszy przepis mi się podoba, ale nie mam takich foremek 🙁 Jak gdzieś znajdę to na pewno kupię. Aktualnie karmię piersią, dlatego wszystkie zdrowe przepisy mi się podobają. W dodatku te słodkie 🙂

    1. Może mi się już nieco rozpuściły, ale zawsze możesz dać więcej bananów :). Te lodowe sorbety wychodzą najlepsze z dojrzałych bananów. Ja robię wieloowocowe i zajadamy się bardzo tymi lodami z Natalką. Są pycha, naturalne i zdrowe.

  2. Pani Aniu a te musy wlewane do foremek się nie zmieszają? Foremki mam ale póki co tylko mam 🙂 jutro zrobię lody chociaż z dwóch owoców takie sorbety 🙂 dziękuje za pomysł 🙂

    1. Nie zmieszają się. Wychodzą fajne trzy, dwu kolorowe. W zależności ile ich zrobisz. Może zdjęcie nie oddaje tych kolorów, ale nie zmieszają się. Zrób sobie koniecznie. Ja Ci bardzo polecam zrobić z dojrzałego słodkiego banana jest przepyszny. Smacznego! 🙂

  3. Aniu a gdzie kupiłaś te foremki kwiatuszki do lodu?

  4. Aniu trafiłaś w dziesiątkę z tym wpisem, jutro zabieram się do roboty. Zmotywowalaś mnie!

Dodaj komentarz